Klopsiki mięsne w sosie pomidorowym są tym daniem, które zawsze wykonuję z podwójnej porcji mięsa aby mieć obiad na dwa dni... Najważniejsze, że są przepyszne, aromatyczne i bardzo łatwe w wykonaniu... Podaję do nich ryż, makaron lub kaszę... Sos pomidorowy przeważnie robię z pomidorów. Tym razem z mrożonych...
Sos pomidorowy:)
1 kg pomidorów mrożonych,
2 marchewki,
1 mała cebula,
3 łyżki oleju,
3 ząbki czosnku,
kawałeczek papryczki chili, (dodałam mrożoną)
cukier, sól, pieprz, słodka papryka, mrożona bazylia,
Przez 10 minut gotuję pomidory... Potem je blenderuję i staram się odparować część płynu... Na patelnię daję olej pokrojony czosnek, cebulę w kostkę i startą na tarle o grubych oczkach, marchewkę. Po około 5 minutach dodaję pomidory. Przyprawiam cukrem, pieprzem, dodaję paprykę i bazylię. Może być świeża albo suszona. Doprawiam solą... Przyprawiony sos gotuje się kolejne 5 minut...
Składniki na klopsiki:)
60 dkg wieprzowiny,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 jajo,
pieprz, sól,
2 łyżki oleju,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
Nigdy nie używam gotowego mięsa mielonego, nawet najlepsze jest "chrzczone"dlatego zawsze sama mielę wieprzowinę... Do mięsa dodaję 1 jajo, i pół drobno pokrojonej cebuli oraz czosnek pieprz oraz troszkę soli. Wszystko wyrabiam rękami. Z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtaczam w mące ziemniaczanej. Rozgrzewam ojej. Dodaję połówkę drobno pokrojonej cebuli... Na lekko przyrumienionej cebuli układam klopsiki. Obracam je dwa, trzy razy.. Następnie wlewam sos pomidorowy. Całość gotuję przez 10 - 15 minut... Sprawdzam czy jest dobrze przyprawione... Tym razem podaję z ryżem i Surówką z kapusty pekińskiej
Kolorowych pisanek,
OdpowiedzUsuńpudrowanych babek,
lukrowanych mazurków
oraz stołu obfitującego
w świąteczne smakołyki
i mokrego Dyngusa życzy...
Czereśnia...
Pozdrawiam:)