niedziela, 1 grudnia 2019

Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem


Bardzo lubimy placki ziemniaczane... Z dodatkiem dyni wg nas są jeszcze smaczniejsze...Robię je na kilka sposobów... Tym razem są z dodatkiem dyni oraz gulaszu...

Składniki:)
    5 sporych  ziemniaków,
 0,5 kg startej dyni,
    2 jaja,
    1 cebula,
    3 ząbki czosnku,
    2 łyżki maki pszennej,
    1 łyżka kaszy manny,
       olej do smażenia,
       sól i pieprz,
       szczypior cebulki,

* Gulasz z łopatki wieprzowej *


Ziemniaki obieram, myję i ścieram na drobnej tarce... Odciskam płyn do miseczki aby uzyskać na  jej dnie skrobię, którą dodaję do placków... Czosnek i cebulę kroję na bardzo drobną kostkę i dodaję do startych ziemniaków... Starte ziemniaki mieszam z utartą dynią, z mąką, jajkiem, doprawiam solą i pieprzem... Dodaję pokrojony szczypior... Placki smażę partiami na gorącym oleju... Odsączam z oleju na ręczniku papierowym...

Placki ziemniaczane podaję z gulaszem z łopatki wieprzowej, który zrobiłam dzień wcześniej...


3 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. Jestem ciekawa jak smakują z dynią.
    Nigdy takich nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. To wszystko u Ciebie tak apetycznie wygląda na zdjęciach, że nic tylko jeść.

    OdpowiedzUsuń