Bardzo lubimy kotlety mielone i przyrządzam je w miarę często... Zawsze robię je ze świeżej łopatki, którą mielę w domu... Nigdy nie kupuję w sklepie mięsa mielonego... Tym razem kotlety mielone zrobiłam z dodatkiem kukurydzy... Muszę przyznać, ze bardzo nam smakowały...
Składniki:)
400 g łopatki,
50 g żółtego sera,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 jajko + łyżka wody,
3 łyżki kukurydzy,
2 łyżki mąki tartej,
bułka tarta do obtoczenia,
olej do smażenia,
* Kotlety mielone z pieczarkami *
* Kotlety mielone z koperkiem i zieloną pietruszką *
Łopatkę zmieliłam, dodałam jajo rozkłócone z łyżką wody, cebulę i żółty ser pokrojone w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, kukurydzę, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku... Masę dokładnie wyrobiłam i formowałam z niej kotleciki, które obtoczyłam w bułce tartej... Smażyłam na oleju na złoty kolor... Podałam z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty...
Really delicious looking.
OdpowiedzUsuńWow, kotlety mielone z serem i kukurydzą. W tym tygodniu koniecznie muszą zagościć na moim talerzu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń