sobota, 23 kwietnia 2022

Śledzie po kaszubsku

 

Śledzie po kaszubsku w sosie pomidorowym tym razem z rodzynkami... To jedna z moich ulubionych śledziowych potraw... Jest pyszna, pełna smaku, lekko pikantna... Nigdy nie mogę się jej oprzeć...

Składniki:)

 5 śledzi ala matias,

 2 cebule,

 1 ogórek konserwowy,

 2 łyżki przecieru pomidorowego, 

 2 łyżeczki cukru,

 4 łyżki oleju,

 4 łyżki octu winnego,

 2 łyżki rodzynek,

 2 liście laurowe, 

 1 cm. papryczki chili,

 5 ziaren angielskiego ziela,

Śledzie moczę przez kilka godzin w zimnej wodzie... Na patelni rozgrzewam olej i dodaję cebulę pokrojoną w piórka, liście laurowe, angielskie ziele, rodzynki i duszę na średnim ogniu... Po okołu 10 minutach dodaję przecier pomidorowy, pokrojoną papryczkę chili, ocet winny, cukier i doprawiam solą i pieprzem... Sprawdzam ostrość sosu dodaję cukru lub octu winnego... Sos schładzam... W pojemniku układam śledzie, dodaję sok pomidorowy i tak na przemian... Potrawę przed podaniem, schładzam w lodówce...

* Śledzie po kaszubsku *


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz