Śledzie po kaszubsku w sosie pomidorowym tym razem z rodzynkami... To jedna z moich ulubionych śledziowych potraw... Jest pyszna, pełna smaku, lekko pikantna... Nigdy nie mogę się jej oprzeć...
Składniki:)
5 śledzi ala matias,
2 cebule,
1 ogórek konserwowy,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
2 łyżeczki cukru,
4 łyżki oleju,
4 łyżki octu winnego,
2 łyżki rodzynek,
2 liście laurowe,
1 cm. papryczki chili,
5 ziaren angielskiego ziela,
Śledzie moczę przez kilka godzin w zimnej wodzie... Na patelni rozgrzewam olej i dodaję cebulę pokrojoną w piórka, liście laurowe, angielskie ziele, rodzynki i duszę na średnim ogniu... Po okołu 10 minutach dodaję przecier pomidorowy, pokrojoną papryczkę chili, ocet winny, cukier i doprawiam solą i pieprzem... Sprawdzam ostrość sosu dodaję cukru lub octu winnego... Sos schładzam... W pojemniku układam śledzie, dodaję sok pomidorowy i tak na przemian... Potrawę przed podaniem, schładzam w lodówce...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz