dzisiaj kolejna zupa gulaszowa, która dosyć często gości na naszym stole... Oboje bardzo ją lubimy bo jest aromatyczna, sycąca i bardzo smaczna... Jest to doskonałe danie jednogarnkowe, którego głównymi składnikami oprócz mięsa jest papryka i pomidory... Tym razem zrobiłam ją z oryginalnym makaronem orcchiette, który jest symbolem Apulii, a dokładnie z Bari...
Składniki:)
40 dkg szynki wieprzowej,
25 dkg makaronu orcchiette,
2 papryki czerwone,
1 papryczka chili,
3 pomidory malinowe,
2 marchewki,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 pietruszka,
kawałek selera,
kawałek pora,
słoik domowego przecieru pomidorowego,
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki,
5 łyżki oleju,
2 liście laurowe, kilka ziaren angielskiego ziela,
sól, pieprz, cukier,
zielona pietruszka,
* Zupa gulaszowa z zielonym groszkiem *
* Zupa gulaszowa drobiowa z makaronem muszelki *
* Zupa gulaszowa z makaronem *
* Zupa gulaszowa z pieczarkami *
W garnku rozgrzewam 3 łyżki oliwy i dodaję pokrojoną cebulę i czosnek... Po około 5 minutach dokładam drobno pokrojone mięso i smażę aby się lekko przyrumieniło... Dodaję startą na dużych oczkach: marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojony por... Wlewam około 2 litrów wody... Dodaję sól, pieprz, angielskie ziele, słodką paprykę, liście laurowe i pół łyżeczki cukru... Gotuję aż mięso jest miękkie...W międzyczasie na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju i wrzucam obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz drobno pokrojoną paprykę i chili. Przesmażam około 5 minut i dodaję do gotującej się zupy, wlewam przecier pomidorowy... Sprawdzam smak zupy... Doprawiam, jeżeli czegoś brakuje do smaku... Jeżeli jest mało pikantna doprawiam ostrą paprykę... Osobno gotuję makaron, odcedzam i dodaję do zupy... Na samym końcu dodaję zielona pietruszkę..
Gotowałam kiedyś gulaszową z pieczarkami z Twojego przepisu. Była pyszna i pikantna. Teraz spróbuję z makaronem.
OdpowiedzUsuńThat's what I have to do!
OdpowiedzUsuń