piątek, 27 stycznia 2023

Śledzie z cebulką i żurawiną

 

Śledzie są nie tylko pyszne ale te z bardzo zdrowe... Chronią nas przed miażdżycą, poprawiają koncentrację, pracę serca, mózgu, obniżają ciśnienie... Śledzie na stałe wpisały się do naszego menu... Nie może ich zabraknąć w naszej lodówce... Tym razem zrobiłam z cebulka i żurawiną...

Składniki) 

2 paczki śledzi a'la maitas (firmy Nautica) 400 g

3 cebule,

1 łyżka miodu,

2 male cytryny,

3 łyżki oleju,

1 łyżka żurawiny,

4 łyżki dobrego octu winnego,

Śledzie są zalane olejem, ja jednak je  moczę w zimnej wodzie z 4 łyżkami octu winnego przez 3 godziny... Jeszcze raz zmieniam wodę... Śledzie osuszam, kroję na kawałki... W międzyczasie obraną cebulkę kroję w drobną kostkę i przesmażam na oleju aby się tylko zeszkliła... Do cebuli dodaję żurawinę, sok wyciśnięty z dwóch cytryn, łyżkę miodu... Wszystko mieszam i czekam aby było schłodzone... Warstwę śledzi układam w słoiczku, przesypuję cebulką, później kolejną i kolejną... Pozostawić śledzie w lodówce co najmniej przez dwa dni, aby wszystkie smaki się połączyły...

* Śledzie po kaszubsku *

* Śledzie z cebulką * 

* Śledzie korzenne * 

* Śledzie z sherry i wiśniówką * 

* Śledzie z olejem z cebulą *

* Śledzie z ogórkiem konserwowym * 

* Śledzie marynowane z czerwoną cebulą *

2 komentarze:

  1. Uwielbiam śledzie. Takich jeszcze nie jadłam.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, te z żurawiną i podsmażoną cebulką też zrobię.

    OdpowiedzUsuń