Schab w sosie ogórkowym to była propozycja na niedzielny obiad... To było danie smaczne i szybkie w wykonaniu... Schab jest delikatny i kruchy...
Składniki:)
4 plastry schabu,
2 niewielkie cebule,
3 łyżki oleju,
3 ogórki kiszone,
7 łyżek zalewy z ogórków kiszonych,
1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu,
ćwiartka papryki konserwowej,
sól, pieprz, papryka słodka, chili,
szczypta cukru,
listek laurowy, kilka ziarenek angielskiego ziela,
Plastry schaby delikatnie rozbiłam, opłukałam wodą i osuszyłam ręcznikiem papierowym... Na patelni rozgrzałam olej i dodałam cebulę pokrojoną w kostkę... Przyrumieniłam... Plastry schabu doprawiłam solą, pieprzem, papryką słodką i chili i włożyłam na podsmażoną cebulę... Smażyłam aż plastry lekko się przyrumieniły... Podlałam 2 szklankami wody, dodałam listek laurowy oraz ziarenka angielskiego ziela... Mięso dusiłam około 20 minut, wtedy dodałam ogórki, zalewę z ogórków kiszonych i paprykę pokrojoną w grubą kostkę... Dodałam szczyptę cukru... Do szklanki dodałam łyżkę mąki i uzupełniłam wodą... Dokładnie wymieszałam i wlałam do sosu... Mieszałam aby nie zrobiły się gródki... Schab podałam z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi z koperkiem...
It looks really delicious.
OdpowiedzUsuńLusiu chyba lubimy podobne smaki, ale nigdy nie robiłam sosu ogórkowego. Trzeba to zmienić. Dziękuję i pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńWitam. Takiego sosu z dodatkiem ogórków nie robiłam a teraz już zrobię. A ten pomysł na kluski śląskie z koperkiem - super. To już mam inspirację na obiad w długi weekend. Smacznego i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń