wtorek, 18 października 2016

Makaron rigatoni z mięsem mielonym


Lubimy różne włoskie pasty... A makarony z sosem pomidorowym robimy dosyć często gdyż są bardzo smaczne... Mam też spory zapas mrożonych, bardzo dobrych pomidorów... Przy włoskich pastach  można do woli  fantazjować... Tym razem wykorzystałam makaron Rigatoni firmy Barilla, który jest podobny do penne... Jednak Rigatoni nie jest skośnie ścięte na końcach, tak jak to ma miejsce w przypadku penne...


Składniki:)

300 g makaronu Rigatoni,
300 g zmielonej wieprzowej łopatki,
500 g mrożonych pomidorów,
    4 łyżki oleju,
    1 czerwona papryka,
    1 duża  marchew,
    1 duża cebula,
    4 ząbki czosnku,
       parmezan lub Grana Padano do posypania
       przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, cukier,
                          suszona bazylia i cząber,


Makaron gotujemy al'dente... W naczyniu rozmrażam pomidory, dodaję startą marchew... Gotuję a następnie blenduję... Gotuję aż do zagęszczenia sosu...  Doprawiam cukrem, pieprzem, solą, papryką słodką i ostrą... Dodaję suszoną bazylię i cząber... Na patelni rozgrzewam olej, dodaję  pokrojoną w drobną kostkę; cebulę i czosnek... Podsmażam... Po chwili dodaję mięso mielone i dobrze rozdrabniam... Mieszam aby nie przypaliło się... Doprawiam solą i pieprzem...  Gdy mięso jest usmażone dodaję pokrojoną czerwoną paprykę... Papryka ma być al'dente... Do odcedzonego makaronu wlewam sos pomidorowy... Mieszam i wykładam na talerze... Następnie wykładam mięso mielone i posypuję tartym serem...



2 komentarze:

  1. Bardzo lubię jak na talerzu jest zdrowo i kolorowo !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie u Ciebie:)
    Z Toskanii przywiozłam sobie przyprawy, min do makaronu- super:)

    OdpowiedzUsuń