czwartek, 16 lutego 2023

Oponki serowe

 

Oponki serowe (twarogowe) to przysmak na karnawał i Tłusty Czwartek (to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, czyli 52 dni przed Wielkanocą)... Oponki są naprawdę bardzo  łatwe  i szybkie w przygotowaniu, a po usmażeniu delikatne i pulchne...

Składniki:)

50 dkg dobrego półtłustego twarogu,

50 dkg mąki pszennej,

  2 łyżki cukru trzcinowego.

10 łyżek roztopionego masła,

 3 żółtka,

 2 łyżeczki sody oczyszczonej,

 1 mały kieliszek spirytusu,

 1 kostka smalcu, 

   szczypta soli, 

  olej rzepakowy (kujawski) do smażenia

Do przesianej mąki pszennej z sodą, dodaję ser, roztopione masło, cukier, żółtka, sól... Najpierw wyrabiam drewnianą łyżką a później zagniatam dłońmi ciasto... Po chwili staje się elastyczne, miękkie, delikatne i odchodzi od ręki... Ugniatam kulkę, przykrywam ją ściereczką na około 15 minut... Do garnka o szerokim dnie,  wlewam kieliszek spirytusu, 0,5 l oleju i kostkę smalcu...

Ciasto rozwałkowuję na podsypanym mąką blacie, na grubość około 1½ cm... Szklanką wycinam kółka, a w środku otwór za pomocą kieliszka... Tak przygotowane oponki smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony... Usmażone układam na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu... Ostudzone oponki delikatnie polukrowałam i troszeczkę posypałam skórką pomarańczową... z tej porcji wyszło 20 oponek...

* Oponki serowe *

2 komentarze:

  1. W tamtym tygodniu robiłam za nianię i nie miałam czasu na wypieki. Muszę teraz nadrobić i upiec pączki, oponki a może jak się rozpędzę to i chrust. Zaraz zerknę na Twoje przepisy na pączki i chrust. Życzę Wam smacznego!

    OdpowiedzUsuń