poniedziałek, 23 stycznia 2017

Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami


Łazanki to danie, które można przyrządzić na wiele sposobów... Jest  bardzo proste, przyrządza się szybko i najważniejsze, jest bardzo smaczne... W moim rodzinnym domu to danie bardzo często gościło na stole... I chociaż mój E nie znał go, to zaraz je polubił...

Składniki:)
20 dkg suchego makaronu łazanki,
40 dkg kapusty kiszonej,
30 dkg pieczarek,
  2 cebule,
  4 łyżki oleju,
     sól, pieprz,

Kapustę kiszoną  opłukuję zimną wodą... Kroję na mniejsze części... Zalewam wodą i gotuję do miękkości... Odcedzam... W między czasie w osolonej wodzie gotuję makaron al dente...  Jedną cebulę kroję w kostkę i przysmażam na 2 łyżkach oleju, dodaję pokrojone pieczarki i smażę dosłownie 10 minut... Do odcedzonej kapusty dodaję przesmażoną cebulę, pieczarki i kapustę... Mieszam...


Drugą cebulę pokrojoną w piórka przysmażam na dwóch łyżkach oleju... Dodaję pieczarki pokrojone w plasterki... Chwilę przesmażam i dodaję  do makaronu... Całość mieszam i doprawiam pieprzem, ewentualnie doprawiam solą... Danie gotowe...


2 komentarze:

  1. Pycha. Oboje z mężem uwielbiamy łazanki.
    Chociaż tak naprawdę w stronach z których pochodzi mój mąż, nie robią tego pysznego dania.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie. Właśnie dzisiaj je przyrządzałam z tą różnicą, że nie miałam makaronu "łazanki" użyłam innego. Nie zmieniło to jednak smaku tego pysznego i szybkiego dania. Bardzo je lubimy:):):):)

    OdpowiedzUsuń