wtorek, 16 lutego 2021

Makaron farfalle (kokardki) z kurczakiem i brokułem

 


Lubimy makarony... Kojarzą się nam ze słoneczną Italią i jej urokliwymi restauracjami... Dania z makaronu należą do najszybszych i najprostszych w przygotowaniu... W kuchni dania z makaronu dają  ogromne możliwości... Przyrządzamy go pod różną postacią i z różnymi dodatkami...

Składniki:)

25 - dkg makaronu farfalle (kokardki),

  1 - brokuł,

  1  - duży filet z kurczaka,

  1 - mała cebula,

  4 - ząbki czosnku,

  1 - łyżeczka tymianku,

  1 - maleńka papryczka chili,

  2 - łyżki oleju,

  1 - niewielka czerwona papryka,

   5 - dkg w płatkach sera Parmigiano,  

     - sól, pieprz, zioła toskańskie,


W woku rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek i po około 5 minutach dodaję pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka... Duszę go do miękkości... Dodaję tymianek, chili,  pokrojoną paprykę i duszę krótko aby była al dente... W międzyczasie, przez około 5 minut gotuję  brokuła... Po ugotowaniu, przelewam go zimną wodą aby zachować zielony kolor...  Makaron gotuję al dente wg przepisu... Makaron i brokuła dodaję do woka i dokładnie mieszam... Danie wykładam na talerze i  obficie posypuję serem i przyprawą toskańską...

1 komentarz: