czwartek, 16 września 2021

Letni krupnik

 


Bardzo lubimy krupnik z letnich warzyw... To nie tylko pyszna ale i pożywna zupa... Latem kiedy warzyw jest dużo to blanszowane z wywarem umieszczam w niewielkich pojemniczkach i zamrażam... Takie zupy mogę również przyrządzić zimą... Krupnik najczęściej przyrządzam na kawałku mięsa wieprzowego lub filecie z kurczaka... Tym razem była to wieprzowina...

Składniki:)

40 dkg szynki wieprzowej,

  3 ziemniaki,

  1 marchew,

  1 pietruszka,

  1 cebula,

 3 ziemniaki,

 1 kalarepka,

 1  mały por,

   pół szklanki zielonego groszku,

    kawałek selera,

 4 łyżki kaszy jęczmiennej,

    garść fasolki szparagowej, 

    sól, pieprz,

    zielona pietruszka,


Do garnka wlałam około 2 litrów wody...  Po zagotowaniu wrzucam pokrojoną wieprzowinę i gotuję około 40 minut... Następnie dodaję pokrojone warzywa i ziemniaki a po 10 minutach dodaję kaszę i około 1 łyżeczki soli... Kiedy mięso i warzywa są miękkie, to znaczy, że zupa jest gotowa... Doprawiam pieprzem, i ewentualnie solą, dodaję pokrojoną zieloną pietruszkę...

4 komentarze: