piątek, 13 września 2019

Tagliatelle z kurczakiem i fasolką szparagową


W tym roku słoneczna pogoda sprawiła, że  fasolka szparagowa kilkakrotnie wysiewana wyjątkowo dobrze obrodziła... Mając jej pod dostatkiem niemal codziennie gości na naszym stole w różnych potrawach... Tym razem zrobiłam tagliatelle z kurczakiem z dodatkiem właśnie fasolki szparagowej...
Składniki:)
 200 g makaronu tagliatelle,
     2 małe filety z kurczaka,
     1 cebula,
     3 ząbki czosnku,
     3 garście fasolki szparagowej,
     1 garść rukoli,
     2 łyżki oleju, 
        pomidorki koktajlowe,
        ser parmezan,
        sól, pieprz, 


W naczyniu rozgrzewam olej i dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek... Do zeszklonej cebuli  po około 5 minutach, dodaję filet pokrojony w drobną kostkę i smażę przez 15 - 20 minut... W osobnym naczyniu gotuję al dente fasolę szparagową... W międzyczasie gotuję  makaron (al dente)... Do filetu  dodaję ugotowany makaron, fasolkę szparagową, pokrojone pomidorki oraz rukolę... Mieszam, doprawiam  jeżeli potrzeba solą pieprzem i wykładam na talerze...  Posypuję utartym parmezanem...


4 komentarze: