Żurek z ziemniakami to tradycyjna polska zupa... Można go przygotować z różnymi dodatkami i zawsze jest pyszny... Jest to zupa niezwykle prosta w wykonaniu i wybitnie smaczna... Żurek przyrządzam zawsze na domowym zakwasie...
Składniki:)
1,5 litra bulionu warzywnego,
0,4 litra zakwasu na żur,
30 dkg żeberek,
1 listek laurowy,
3 ziarna czarnego pieprzu,
3 żabki czosnku,
sól, pieprz,
ziemniaki,
* Żurek z białą kiełbasą *
* Żurek z kiełbasą i odsmażanymi ziemniakami *
* Żurek z pieczarkami, wieprzowiną i kiełbasą *
Żeberka myję, zalewam zimną wodą (około litra) daję pokrojony czosnek, sól, ziarna pieprzu, angielskie ziele i liść laurowy... Mięso powoli gotuję do miękkości... Wyparowany wywar uzupełniam bulionem warzywnym... Wg potrzeby, w oddzielnym garnku gotuję ziemniaki... Gdy żeberka są miękkie wlewam zakwas i gotuję około 5 -7 minut... Doprawiam solą i pieprzem... Ziemniaki wykładam na talerz i zalewam żurkiem i danie gotowe...
Interesting soup,
OdpowiedzUsuńUwielbiamy żurek. Sama kiszę. A ja dodaję do żurku tarty chrzan.
OdpowiedzUsuń