środa, 10 kwietnia 2019

Surówka z kapusty pekińskiej z oliwkami


Surówka z kapusty pekińskiej jest delikatna, krucha i bardzo pyszna... Kapusta pekińska dostarcza naszemu organizmowi dużo beta-karotenu, zawiera witaminę C, sole potasowe,  żelazo, kwas foliowy... Kapusta pekińska wspomaga układ odpornościowy, pomaga w walce z przeziębieniami oraz infekcjami...

Składniki:)
200 g kapusty pekińskiej,
    5 rzodkiewek,
  10  oliwek,
 1/2 czerwonej papryki,
    1 łyżka soku z cytryny,
    2 łyżki oliwy E.V.
    1 garść szpinaku,
    1 niewielka cebula,
    2 żabki czosnku,
    1 łyżeczka cukru,
    1 łyżeczka musztardy,
       sól,  pieprz wg uznania,
       


Kapustę i cebulę drobno posiekałam, posoliłam, dodałam cukier,  pokrojone na pół oliwki (kilka odłożyłam do dekoracji) i rzodkiewki w plasterkach... Paprykę pokroiłam na niewielkie kawałki a liście szpinaku porwałam... 

Czosnek przecisnęłam przez praskę do miseczki, dodałam musztardę, sok z cytryny, oliwę doprawiłam solą i dokładnie wymieszałam... Sosem  polałam surówkę, delikatnie wymieszałam i posypałam pokrojonymi oliwkami... Surówkę podałam z kaszą jęczmienną i kurczakiem...



1 komentarz: