sobota, 19 czerwca 2021

Knedle z borówką amerykańską z bułką tartą


Dzisiaj kolejna wersja knedli z borówką amerykańską i przyrumienioną bułką tartą... Te pyszne i bardzo zdrowe owoce są dostępne praktycznie przez cały rok... Do tego dania borówki zostały kupione w markecie... Lada dzień zaczną również dojrzewać w naszym "jagodowniku"... To pyszne danie niemal co miesiąc  od jesieni do późnej wiosny gości  na naszym stole... Wg mnie nie jest ono takie pracochłonne jak niektórzy uważają... Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie ziemniaków...

Składniki:)
60  dkg ugotowanych ziemniaków,
  2  jaja,
20  dkg mąki pszennej,
  2  łyżki ziemniaczanej,
20  dkg borówki amerykańskiej,
  2 łyżki masła,
  2 łyżki bułki tartej,
     sól,
 
  

Ziemniaki obieram... Myję i gotuję w osolonej wodzie... Jeszcze gorące przeciskam przez praskę... Z ziemniaków, mąki pszennej i ziemniaczanej, jajka, żółtka zagniatam ciasto... Czasem,  gdy ziemniaki są zbyt wodniste dodaję więcej mąki... Z ciasta formuję wałek o średnicy 4 cm... Następnie nożem obcinam krążki grubości 3 cm... Spłaszczam w dłoniach, na środku kładę kilka borówek i obsypuję ją cukrem... Ciasto bardzo dokładnie zlepiam, aby knedle nie rozkleiły się podczas gotowania... Formuję kulki i partiami wkładam do gotującej, osolonej wody... Gotuję około 5 minut od wypłynięcia... Ugotowane knedle wykładam  łyżką cedzakową do salaterki... W rondeleczku rozpuszczam masło, dodaję bułkę tartą aby się przyrumieniła, i polewam po knedlach... Ach, jeszcze szklanka soku z czarnej porzeczki i danie prawdziwa pychotka...


4 komentarze: