Knedle to rodzaj klusek, które nadziewane są świeżymi i mrożonymi owocami... W okresie letnim robię je z truskawkami, morelami, śliwkami ... Bardzo lubimy knedle bo są delikatne, miękkie i przede wszystkim łatwe w wykonaniu... Tym razem zrobiłam knedle z czereśniami...
Składniki:)
0,6 kg ziemniaków,
30 czereśni,
1 szklanka mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
3 łyżki oliwy E.V.
1 łyżka bułki tartej,
sól,
* Knedle z borówką amerykańską *
* Knedle z borówką amerykańską z bułką tartą *
* Knedle ze świeżymi śliwkami *
* Knedle z serem i ze śliwkami *
* Knedle z sosem truskawkowym *
Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie... Odcedziłam i jeszcze gorące ubiłam tłuczkiem do ziemniaków na jednolita masę... Dodałam obie mąki oraz całe jajko... Zagniotłam ciasto i uformowałam wałek, który pokroiłam na kawałki...Czereśnie umyłam, osuszyłam i wypestkowałam... Kawałki ciasta spłaszczałam i układałam po dwie czereśnie i dokładnie zlepiałam, formując kulkę... Zagotowałam wodę, którą posoliłam wg. własnego uznania... Na gotującą wodę wkradałam knedle i od momentu ich wypłynięcia, gotowałam je jeszcze prze 3 minuty... Ugotowane knedle wyłożyłam na talerze... Na patelni rozgrzałam oliwę i dodałam bułkę tartą, którą przyrumieniłam i polałam nią ugotowane knedle...
Mniam, mniam!!! Uwielbiam mączne potrawy.
OdpowiedzUsuńA teraz kolej na knedle ze śliwkami szydłowskimi. Smacznego!!! - Gośka N.