poniedziałek, 27 lutego 2023

Kotlety z ziemniaków i pęczaku

 

Kotlety z ziemniaków i rożnych dodatków to doskonały sposób na wykorzystanie resztek z poprzedniego dnia... Jest to lekkie i smaczne danie obiadowe... Dobrze doprawione, smakują rewelacyjnie...

Składniki:)

pół szklanki pęczaku,

pół łyżki bułki tartej,

4 ugotowane ziemniaki,

1 cebula,

3 ząbki czosnku,

1 jajko, 

1  łyżka oleju,

3 łyżki mrożonego koperku ( może być suszony)

  sól, pieprz czarny i ziołowy,

  bułka tarta do panierowania i olej do skropienia,


Pęczak ugotowałam na sypko w osolonej wodzie... N rozgrzanym oleju przesmażyłam cebulę i czosnek pokrojone w drobna kostkę... Ugotowane i utłuczone ziemniaki dodałam do przestudzonego pęczaku, dodałam cebulkę jajko, sól, pieprz czarny i ziołowy... Dobrze wyrobiłam masę... Okazała się trochę rzadka więc dodałam pół łyżki bułki tartej... Z tak przygotowanej masy formowałam kotleciki i obtaczałam je w bułce tartej... Wyszło z tej porcji sześć sztuk... Przełożyłam je wraz panierowanymi pieczarkami do naczynia żaroodpornego, skropiłam olejem i upiekłam w piekarniku rumiano z obu stron... Kotleciki podałam z dorszem atlantyckim, tartą marchewką i pieczarką... To był pyszny piątkowy obiad...


3 komentarze:

  1. To teraz już znam Twój przepis na kotleciki z pęczakiem. Jutro będą u nas na obiad Twoje kotlety. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń