Kotlety z ziemniaków i rożnych dodatków to doskonały sposób na wykorzystanie resztek z poprzedniego dnia... Jest to lekkie i smaczne danie obiadowe... Dobrze doprawione, smakują rewelacyjnie...
Składniki:)
pół szklanki pęczaku,
pół łyżki bułki tartej,
4 ugotowane ziemniaki,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 jajko,
1 łyżka oleju,
3 łyżki mrożonego koperku ( może być suszony)
sól, pieprz czarny i ziołowy,
bułka tarta do panierowania i olej do skropienia,
Pęczak ugotowałam na sypko w osolonej wodzie... N rozgrzanym oleju przesmażyłam cebulę i czosnek pokrojone w drobna kostkę... Ugotowane i utłuczone ziemniaki dodałam do przestudzonego pęczaku, dodałam cebulkę jajko, sól, pieprz czarny i ziołowy... Dobrze wyrobiłam masę... Okazała się trochę rzadka więc dodałam pół łyżki bułki tartej... Z tak przygotowanej masy formowałam kotleciki i obtaczałam je w bułce tartej... Wyszło z tej porcji sześć sztuk... Przełożyłam je wraz panierowanymi pieczarkami do naczynia żaroodpornego, skropiłam olejem i upiekłam w piekarniku rumiano z obu stron... Kotleciki podałam z dorszem atlantyckim, tartą marchewką i pieczarką... To był pyszny piątkowy obiad...
They are interesting.
OdpowiedzUsuńTo teraz już znam Twój przepis na kotleciki z pęczakiem. Jutro będą u nas na obiad Twoje kotlety. Smacznego.
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo🙂
OdpowiedzUsuń