sobota, 18 lutego 2023

Śledzie korzenne z dodatkiem czerwonej papryki

 

Śledź jest swoistym fenomenem wśród ryb, dlatego zawsze są w naszej lodówce... Gdy zobaczyłam na metce jakie niezdrowe składniki są w śledziach korzennych, od tego czasu sami je przyrządzamy... Wszystkie przyprawy korzenne wzbogacają je dodatkowo o substancje o działaniu przeciwzapalnym, rozkurczowym, rozgrzewającym, poprawiającym pracę przewodu pokarmowego...

Składniki:)

 5 -6 filetów ala matias,

     2 łyżki octu winnego,

     5 listów laurowych rozkruszyć, 

     1 łyżeczka słodkiej papryki,

        po pół łyżeczki świeżo zmielonych przypraw:

       angielskiego ziela, pieprzu, goździków, cynamonu,

      rozmarynu, gorczycy,

      olej,

Śledzie moczę przez 3 godziny z octem winnym... Dwukrotnie zmieniam wodę...Osuszam ręcznikiem papierowym i kroję śledzie na ukośne kawałki... Wszystkie przyprawy mielę i  dokładnie ze sobą  mieszam.... Na dno słoiczka wsypuję 1 łyżeczkę przypraw i układam śledzie... Później układam kolejną, przesypuję przyprawami, aż do wykończenia składników... Zawartość zalewam olejem, słoik zakręcam i dopiero na drugi dzień wkładam do lodówki... Po około dwóch dniach są idealne do jedzenia... Podaję z pokrojoną cebulką szalotką...

* Śledzie z cebulką i żurawiną *

* Śledzie korzenne *

* Śledzie po kaszubsku * 

* Śledzie z cebulką *

* Śledzie z sherry i wiśniówką * 

* Śledzie z olejem z cebulą *

* Śledzie z ogórkiem konserwowym * 

* Śledzie marynowane z czerwoną cebulą *


1 komentarz:

  1. Dzięki za inspirację. Właśnie Wiesiek pytał w sobotę, czy kupię śledzie matiasy i zrobię je w zalewie z olejem. Teraz zrobię według Twojego przepisu. Podeślę zdjęcie jak będą zrobione. Pozdrawiam i smacznego.

    OdpowiedzUsuń