Domyślam się, że placki ziemniaczane są wszystkim doskonale znane... To danie jest proste i bardzo lubiane... Robię je przynajmniej dwa razy w miesiącu... Placki zawsze są pyszne i chrupiące... Tym razem zrobiłam je z tartą cukinią i tartą marchewką... Placki ziemniaczane podałam z rybą smażoną i brukselką z tartym parmezanem...
Składniki:)
1 cukinia,
5 średnich ziemniaków,
2 marchewki,
2 jaja,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki mąki tortowej,
sól, pieprz do smaku,
olej do smażenia,
Cukinie ścieram na tarle o grubych oczkach... Aby pozbawić ją soku, delikatnie solę... Odcedzam na sicie... Obrane i umyte ziemniaki i marchewki ścieram na tarle o cienkich oczkach... Łączę wszystkie jarzyny; cukinię, marchewkę i ziemniaki, dodaję cebulę i czosnek pokrojony w kostkę, wbijam jaja, dodaję mąkę, doprawiam solą i pieprzem... Mieszam by wszystkie składniki połączyły się... Olej wlewam na patelnię... Gdy jest gorący, łyżką nabieram porcję i formuję placuszki.... Smażę z obu stron aby placki były rumiane...