środa, 29 maja 2024

Sałatka z kuskusem

 

Często w naszej kuchni pojawia się kuskus jako zamiennik: ziemniaków, kaszy, ryżu, makaronu ... Tym razem zastąpił ziemniaki... Jest to produkt bogaty w składniki mineralne, takie jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk... Kuskus przynosi wiele korzyści dla zdrowia ponieważ jest bogaty w błonnik, który wpływa na pracę jelit i przyspiesza trawienie...

Składniki:)

   1 szklanka kuskusu,

   1 szklanka gorącego bulionu,

 10 zielonych oliwek,

 10 rzodkiewek, 

   5 suszonych pomidorów,

      pół szklanki zielonego groszku,

      pół czerwonej papryki,

   1 zielony ogórek,

    2 łyżki oleju z suszonych pomidorów,

    1 szalotka,

    2 ząbki czosnku,

      zielona pietruszka, mięta, szczypiorek,

      sól, pieprz ,

Szklankę kuskusu wsypałam do salaterki i zalałam gorącym bulionem... Przykryłam talerzem aby wchłonął bulion... Pokroiłam: paprykę, rzodkiewki, szalotkę, pomidory suszone, oliwki, obranego ze skórki ogórka oraz zieleninę... Mrożony groszek zielony gotowałam przez 5 minut, a później przelałam zimą wodą aby nie stracił koloru... Odsączony dodałam do kuskusu.. Czosnek przecisnęłam przez praskę, wlałam olej z pomidorów suszonych... Wszystko dokładnie wymieszałam, doprawiłam pieprzem... Sałatkę podałam z pomidorami i podudkami z kurczaka...

środa, 15 maja 2024

Sałatka makaronowa z jajkiem

 

Tak dobrze się składa, że oboje jesteśmy sałatkożercami... Po prostu uwielbiamy sałatki wszelakie... Dziś kolejna propozycja na sałatkę makaronową...

* Sałatka makaronowa z tuńczykiem *

* Sałatka z makaronem ryżowym * 

* Sałatka z makaronem Strozzapreti *

* Sałatka z makaronem i brokułem * 

* Sałatka makaronowa z brokułem *

* Sałatka z makaronem ryżowym *


Składniki:)
200 g suchego makaronu świderki,
140 g mała puszka kukurydzy,  
    2 jajka ugotowane na twardo,
    2 ząbki czosnku,
    3 ogórki konserwowe,
    3 łyżki majonezu,
    1 łyżeczka musztardy,
          pół papryki czerwonej,
          cebula szalotka,
          sól, pieprz,

Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu,  al dente... Odcedzony wkładam do salaterki i dodaję przecisnęły przez praskę czosnek... Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, ogórki konserwowe, jajka i paprykę czerwoną oraz odsączoną kukurydzę... Dodaję pieprz, musztardę i majonez... Całość dokładnie mieszam i ewentualnie doprawiam solą... Sałatkę schładzam w lodówce... Mieliśmy ja na śniadanie i kolację...

sobota, 11 maja 2024

Sałatka z sosem z awokado

 

 Oboje z Erykiem uwielbiamy surówki... Od wiosny do jesieni kiedy mamy swoje warzywa z ogrodu to  jemy je dosłownie na okrągło... Są na śniadanie, obiad i na kolację... Tym razem surówka była z dodatkiem sosu z awokado...
 
Składniki:)
   3 garście rukoli,
   1 zielony ogórek,
   2 nieduże pomidory,
   6 rzodkiewek,
      pół czerwonej cebuli,
   1 ogórek kiszony,
      pół papryki czerwonej
    6 liści czosnku niedźwiedziego,
       szczypiorek, zielona pietruszka,
       sól, pieprz,
   
 Sos z awokado:)
      ćwiartka dużego dojrzałego awokado,
    1 łyżeczka soku z cytryny,
    2 łyżki oliwy E.V.
       sól,
 
Rukolę umyłam, osuszyłam w suszarce i porwałam na drobniejsze części... Zielonego ogórka obrałam ze skórki... Rzodkiewki, ogórki, pomidory, paprykę pokroiłam na małe kawałki, cebulę pokroiłam w piórka... Czosnek niedźwiedzi, pietruszkę szczypior drobno posiekałam... Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam... Awokado, sok z cytryny, olej, i szczyptę soli - zblendowałam... Sosem polałam surówkę i dokładnie wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem... Surówkę podałam z z roladkami z kurczaka, które nadziewałam pokrojoną w kostkę szalotką i  suszonymi śliwkami...


czwartek, 9 maja 2024

Surówka z kapusty czerwonej Coleslaw

 

Jemy surówki przez cały rok... Jedną z ulubionych surówek Eryka jest surówka z kapusty czerwonej Colesław... Pyszna, łatwa i szybka w wykonaniu i przede wszystkim doskonały dodatek do obiadu...

Składniki:)

    połówka niedużej kapusty czerwonej,

 1 marchewka, 

 1 jabłko,

 1 nieduża cebula czerwona,

 1 łyżeczka musztardy,

 1 łyżka miodu,

 1 łyżka soku z cytryny,

 2 łyżki majonezu,

    sol, pieprz, 

   zielona pietruszka,

Kapustę starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach... Kapustę posoliłam i wygniotłam ręką aby puściła sok... Cebulę pokroiłam w piórka, jabłko i marchewkę  starłam na tarce o dużych oczkach... Do maleńkiego słoiczka dałam miód, musztardę i sok z cytryny i energicznie wymieszałam... Polałam kapustę, dodałam majonez, pokrojoną zieloną pietruszkę, doprawiłam pieprzem i wymieszałam... Pozostawiłam na około 15 minut aby smaki się przegryzły... Surówkę podałam z ziemniakami i podudziami w panierce...