Bardzo lubię ten tradycyjny sernik z brzoskwiniowy na kruchym cieście, przykryty tym samym startym, kruchym ciastem... Spód jest kruchutki a masa serowa bardzo delikatna... Sernik z brzoskwiniami nie jest przesłodzony, a brzoskwinie nadają mi owocowy posmak...
Składniki:)
Ciasto kruche:)
0,5 kg mąki pszennej,
1 kostka masła,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki cukru,
1 łyżka śmietany,
2 żółtka,
1 całe jajko,
Masa serowa:)
1 kg dobrego sera z wiaderka,
10 dkg masła,
3 jajka,
2 łyżki cukru,
1 budyń śmietankowy,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 puszka brzoskwiń,
Składniki na bezową piankę:)
5 białek,
0,5 szklanki drobnego cukru,
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto... Podzielić na: 2/3 i 1/3 i owinąć folią spożywczą i umieścić w zamrażalniku na 2 godziny... 2/3 schłodzonego ciasta zetrzeć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tarką o dużych oczkach...Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika w temperaturze 190 st.C i piec przez 15 minut (do zrumienienia)...
Masło ucieram z cukrem na białą masę... Cały czas ucierając, dodaję żółtka, budyń i partiami ser... Wyrobioną masę wykładam na podpieczony kruchy placek u układam pokrojone brzoskwinie...
Ubijam pianę z białek, stopniowo dodając cukier... Pianę ubitą na sztywno wykładam na masę serową, a następnie ścieram drugą porcję zmrożonego ciasta... Sernik piekłam przez 1 godzinę w temperaturze 170 st.C... Po upieczeniu uchyliłam piekarnik i pozostawiłam do wystudzenia... Ciasto można posypać cukrem pudrem, jednak dla nas jest już za słodkie...