poniedziałek, 27 lutego 2023

Kotlety z ziemniaków i pęczaku

 

Kotlety z ziemniaków i rożnych dodatków to doskonały sposób na wykorzystanie resztek z poprzedniego dnia... Jest to lekkie i smaczne danie obiadowe... Dobrze doprawione, smakują rewelacyjnie...

Składniki:)

pół szklanki pęczaku,

pół łyżki bułki tartej,

4 ugotowane ziemniaki,

1 cebula,

3 ząbki czosnku,

1 jajko, 

1  łyżka oleju,

3 łyżki mrożonego koperku ( może być suszony)

  sól, pieprz czarny i ziołowy,

  bułka tarta do panierowania i olej do skropienia,


Pęczak ugotowałam na sypko w osolonej wodzie... N rozgrzanym oleju przesmażyłam cebulę i czosnek pokrojone w drobna kostkę... Ugotowane i utłuczone ziemniaki dodałam do przestudzonego pęczaku, dodałam cebulkę jajko, sól, pieprz czarny i ziołowy... Dobrze wyrobiłam masę... Okazała się trochę rzadka więc dodałam pół łyżki bułki tartej... Z tak przygotowanej masy formowałam kotleciki i obtaczałam je w bułce tartej... Wyszło z tej porcji sześć sztuk... Przełożyłam je wraz panierowanymi pieczarkami do naczynia żaroodpornego, skropiłam olejem i upiekłam w piekarniku rumiano z obu stron... Kotleciki podałam z dorszem atlantyckim, tartą marchewką i pieczarką... To był pyszny piątkowy obiad...


sobota, 25 lutego 2023

Donaty - pączki z dziurką

 

Donuty,  to pączki z dziurką... To jeden z najpopularniejszych słodkich przekąsek i deserów  w Ameryce Północnej... Jedna historia ich powstania mówi, że zostały wymyślone XIX wieku   przez holenderskich osadników... Kolejna, że  ich twórcą był kapitan statku wojennego Hanson Gregory... Hanson lubił pączki bo zewnątrz były chrupiące, jednak ich środek zawsze wyrzucał bo był   niedopieczony... Kiedy wrócił z morza do domu, pokazał swojej matce co wymyślił, aby pączki były zjadliwe... Na początku te pączki stały się lokalnie popularne... W czasie I wojny światowej stały się hitem... Popularność przysmaku rozprzestrzeniła się w całych Stanach Zjednoczonych... Ja też je bardzo  lubię, bo są  przepyszne, delikatne i puszyste...

Składniki:)

 30 dkg maki,

 0,5 szklanki mleka,

 0,5 łyżeczki soli (płaskiej)

   3 łyżki cukru, 

   1 jajo, 

   1 żółtko,

 15 g świeżych drożdży,

   3 łyżki oleju,

   3 łyżki masła,

      olej do smażenia,

Do letniego mleka dodać łyżeczkę cukru oraz rozkruszone drożdże i wymieszać... Mało rozpuścić a gdy będzie chłodne, wlać do niego olej... Po około 10 -15 minutach drożdże wyrosną... Wtedy  do mąki wlać drożdże i rozpuszczone masło z olejem, dodać sól oraz jajko i żółtko... Całość wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto... Powinno odchodzić od ścianek miski... Ciasto przykryć i odstawić  do wyrośnięcia, na około 1 - 2 godzin... Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i ponownie szybko zagnieść... Następnie delikatnie rozwałkowuję na około 2 - 3 cm... za pomocą szklanki wykrawał kółka, a kieliszkiem wykrawam środki... Przykrywam je ściereczką do wyrośnięcia... Gdy wyrosną smażę je w rozgrzanym oleju... Gorące donaty układam na ręczniku papierowym, studzę i dekoruję tym razem jedynie cukrem pudrem...

czwartek, 23 lutego 2023

Pierogi z mięsem

 

Domowe pierogi z mięsem to doskonały sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu... W moim rodzinnym domu przynajmniej raz w tygodniu gościły na stole... Mój E nie przepadał za mącznymi potrawami więc ich nie robiłam... Jakiś czas temu zmieniły mu się smaki i zasmakował w makaronach, kluskach, naleśnikach i pierogach... Raz w miesiącu gotuję rosół więc mam trochę mięsa by zrobić farsz...

Składniki na farsz:)

50 dkg mięsa z rosołu,

  1 nóżka z kurczaka,

  1 filet z kurczaka,

  2 cebule,

  2 łyżki oleju,

  3 łyżki bulionu, 

  1 łyżeczka pieprzu ziołowego,

    warzywa z rosołu: marchew, pietruszka, kawałek selera,

    sól, pieprz,

  Składniki na ciasto na pierogi:)

  3 szklanki mąki pszennej typu 500 (wrocławska, poznańska) * trochę do podsypania blatu,

  2 łyżeczki oleju,

   1 łyżeczka soli,

   1 - 1,5 szklanki wrzącej wody,


Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażam na oleju... Mielę mięso  i jarzyny z rosołu, dodaję przesmażoną cebulę, sporo pieprzu, trochę soli... Gdy farsz jest  zbyt suchy dodaję bulion... Dokładnie mieszam na jednolita masę... Z mąki, oleju, soli i gorącej wody zagniatam ciasto... Z każdą chwilą staje się gładkie i mięciutkie... Odstawiam na chwilę aby odpoczęło i przykrywam miseczką aby nie wyschło... Ciasto dzielę na dwie części i kolejno rozwałkowuję każdą z nich na cienki placek...  Wykrawaczem do pierogów robię kółka i na środek każdego nakładam  farsz... Około 1 łyżeczki... Sklejam brzegi pierogów... Gotowe, wrzucam do osolonej, gotującej się wody... Gdy wypłynęły, gotowałam jeszcze przez 2 minuty i wyjmowałam łyżką cedzakową na talerze... Podałam polane zezłoconą cebulką i filiżanką czystego czerwonego barszczu... Były przepyszne... Część pierogów zostawiłam do następnego dnia...

wtorek, 21 lutego 2023

Zupa pomidorowa z cukinią

 

Uwielbiamy zupę pomidorową, a z dodatkiem cukinii, to danie jest też pyszne, pożywne i pełne zdrowych warzyw... Zupa naprawdę jest smaczna, robi się ją bardzo szybko i łatwo...

Składniki:)

   2 marchewki,

   1 czerwona papryka,

   1 cebula,

   3 ząbki czosnku,

   1 pietruszka,

   1 litr bulionu drobiowego,

   1 niewielka cukinia,

      kawałek selera,

    2 łyżki oleju,

   1 koncentratu pomidorowego,

0,5 przecieru pomidorowego domowego,

0,5 łyżeczki słodkiej papryki,

0,5 łyżki miodu,

    1 łyżeczka suszonej bazylii,

     sól, pieprz

..
 W garnku rozgrzewam olej i wrzucam cukinię pokrojona w cienkie paseczki... Po 2 minutach odkładam na talerzyk dwie łyżki podsmażonej cukinii... Do pozostałej, dorzucam startą na  tarce o dużych oczkach: marchewkę, pietruszkę, seler oraz pokrojona w kostkę paprykę, cebulę i czosnek... Dodaję bazylię oraz słodką paprykę oraz koncentrat pomidorowy... Przesmażam około 10 minut, później wlewam bulion oraz przecier pomidory, miód, doprawiam solą i pieprzem i gotuję jeszcze przez 15 minut... Zupę można podać z makaronem albo ryżem... Moja podałam bez dodatków ponieważ była wystarczająco gesta od jarzyn...Na talerz wylałam porcję zupy i przybrałam ją przesmażoną cukinią...

sobota, 18 lutego 2023

Śledzie korzenne z dodatkiem czerwonej papryki

 

Śledź jest swoistym fenomenem wśród ryb, dlatego zawsze są w naszej lodówce... Gdy zobaczyłam na metce jakie niezdrowe składniki są w śledziach korzennych, od tego czasu sami je przyrządzamy... Wszystkie przyprawy korzenne wzbogacają je dodatkowo o substancje o działaniu przeciwzapalnym, rozkurczowym, rozgrzewającym, poprawiającym pracę przewodu pokarmowego...

Składniki:)

 5 -6 filetów ala matias,

     2 łyżki octu winnego,

     5 listów laurowych rozkruszyć, 

     1 łyżeczka słodkiej papryki,

        po pół łyżeczki świeżo zmielonych przypraw:

       angielskiego ziela, pieprzu, goździków, cynamonu,

      rozmarynu, gorczycy,

      olej,

Śledzie moczę przez 3 godziny z octem winnym... Dwukrotnie zmieniam wodę...Osuszam ręcznikiem papierowym i kroję śledzie na ukośne kawałki... Wszystkie przyprawy mielę i  dokładnie ze sobą  mieszam.... Na dno słoiczka wsypuję 1 łyżeczkę przypraw i układam śledzie... Później układam kolejną, przesypuję przyprawami, aż do wykończenia składników... Zawartość zalewam olejem, słoik zakręcam i dopiero na drugi dzień wkładam do lodówki... Po około dwóch dniach są idealne do jedzenia... Podaję z pokrojoną cebulką szalotką...

* Śledzie z cebulką i żurawiną *

* Śledzie korzenne *

* Śledzie po kaszubsku * 

* Śledzie z cebulką *

* Śledzie z sherry i wiśniówką * 

* Śledzie z olejem z cebulą *

* Śledzie z ogórkiem konserwowym * 

* Śledzie marynowane z czerwoną cebulą *


czwartek, 16 lutego 2023

Oponki serowe

 

Oponki serowe (twarogowe) to przysmak na karnawał i Tłusty Czwartek (to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, czyli 52 dni przed Wielkanocą)... Oponki są naprawdę bardzo  łatwe  i szybkie w przygotowaniu, a po usmażeniu delikatne i pulchne...

Składniki:)

50 dkg dobrego półtłustego twarogu,

50 dkg mąki pszennej,

  2 łyżki cukru trzcinowego.

10 łyżek roztopionego masła,

 3 żółtka,

 2 łyżeczki sody oczyszczonej,

 1 mały kieliszek spirytusu,

 1 kostka smalcu, 

   szczypta soli, 

  olej rzepakowy (kujawski) do smażenia

Do przesianej mąki pszennej z sodą, dodaję ser, roztopione masło, cukier, żółtka, sól... Najpierw wyrabiam drewnianą łyżką a później zagniatam dłońmi ciasto... Po chwili staje się elastyczne, miękkie, delikatne i odchodzi od ręki... Ugniatam kulkę, przykrywam ją ściereczką na około 15 minut... Do garnka o szerokim dnie,  wlewam kieliszek spirytusu, 0,5 l oleju i kostkę smalcu...

Ciasto rozwałkowuję na podsypanym mąką blacie, na grubość około 1½ cm... Szklanką wycinam kółka, a w środku otwór za pomocą kieliszka... Tak przygotowane oponki smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony... Usmażone układam na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu... Ostudzone oponki delikatnie polukrowałam i troszeczkę posypałam skórką pomarańczową... z tej porcji wyszło 20 oponek...

* Oponki serowe *

wtorek, 14 lutego 2023

Podudka z kurczaka w kokosowej panierce

 

Bardzo lubimy kurczaka w panierce jednak robimy go sporadycznie ponieważ takie danie nie należy do najbardziej dietetycznych... Tym razem do tartej bułki użyłam wiórków kokosowych... Podudka wyszły przepyszne, delikatne, soczyste, dosłownie rozpływały się w ustach...

Składniki:)

3 duże podudka z kurczaka,

2 jaja,

3 ząbki czosnku,

1 łyżeczka słodkiej papryki,

3 łyżki drobnego kokosu,

   pół łyżeczki imbiru,

   pół łyżeczki cayenne,

  sól,

  bułka tarta, olej do smażenia,


Podudka umyłam i rozcięłam wzdłuż kostki... Do miseczki wbiłam jaja, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę słodką, cayenne, imbir, sól... Całość dobrze wymieszałam, włożyłam podudka z kurczaka i obtoczyłam je w roztrzepanym jajku... Drób marynował się około 1 godziny... W rondlu rozgrzałam olej... Na talerz wysypałam szklankę bułki tartej, dodałam kokos i całość dobrze wymieszałam... Podudka obtaczałam w bułce tartej u układałam na gorącym oleju... Opiekałam z obu stron na złoty kolor a później dusiłam pod przykryciem  około 40 minut... Po usmażeniu podudka ułożyłam na ręczniku papierowym aby odsączyć z tłuszczu, a później podałam je z surówką z kapusty kiszonej  z ziemniakami...


niedziela, 5 lutego 2023

Sałatka z makaronem ryżowym


Sałatka makaronowa to danie niezwykle łatwe w wykonaniu, kolorowe, sycące i według mnie pyszne... Doskonale sprawdzi się na kolację, śniadanie, imprezę, grilla, czy do pracy... Można ją wykonać z różnych typów makaronów i różnych dodatków... Lubię makarony Barilla, więc do tej sałatki użyłam Risoni N°26...

Składniki:)

   1 szklanka makaronu ryżowego,

   1 puszka małej kukurydzy,

   5 suszonych pomidorów,

 10 rzodkiewek,

 10 dkg żółtego sera,

   1 szalotka,

   1 ogórek gruntowy,

   3 ząbki czosnku,

   3 łyżki majonezu,

     pół papryki konserwowej,

    sól, pieprz do smaku,

Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie wg wskazówek producenta... Odcedzam na sicie, nie przelewam zimną wodą, przekładam do salaterki... Dodaję kukurydzę i drobno pokrojone: rzodkiewki, paprykę konserwową, pomidory suszone, cebulkę szalotkę oraz żółty ser... Do majonezu wyciskam czosnek, mieszam i sos dodaję do sałatki... Najczęściej doprawiam jedynie pieprzem ponieważ makaron, kukurydza, papryka, pomidory są solone więc sałatka nie wymaga już soli...

* Sałatka z makaronem Strozzapreti *

* Sałatka makaronem i brokułem *

* Sałatka makaronowa z brokułem * 

* Sałatka z makaronem ryżowym *


środa, 1 lutego 2023

Krokiety z mięsem

 

Krokiety z mięsem idealnie pasują do barszczu czerwonego lub do bulionu grzybowego... Ich przygotowanie jest dość czasochłonne, to jednak ich smak z pewnością nam to wynagrodzi... I chociaż je uwielbiamy, to robię  je raz na jakiś czas...

Składniki:) 

Naleśniki:)

  1 szklanka mąki typ  400, 450, 500,

  1 szklanka wody mineralnej,

  2 jaja,

  1 łyżka oleju,

   sól - około pół łyżeczki, 

Mięso do krokietów:)

400 g mięsa wieprzowego,

    1 marchew,

    1 pietruszka,

    1 cebula,

        pół selera,

       sól, pieprz,

       liść laurowy, angielskie ziele, 

Farsz:

       zmielone mięso z jarzynami,

    1 cebula,

    3 łyżki oleju,

    5 łyżek rosołu,  

       sól, pieprz,

   do panierowania i smażenia:

    2 jaja,

      bułka tarta,

      olej,

Miksuję wszystkie składniki na  ciasto naleśnikowe, które powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany... Jeżeli jest gęsta to dolewam troszkę wody, jeżeli rzadka to dodaję trochę mąki... Pozostawiam ciasto na około 30 min, żeby dojrzało... Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju... Rozprowadzam na niej niewielką porcję ciasta naleśnikowego i smażę z obu stron... Usmażone naleśniki układam jeden na drugim aby nie ostygły...

Mięso gotowałam z jarzynami do miękkości... W międzyczasie 1 cebulę drobno pokrojoną, zrumieniłam na 3 łyżkach oleju... Ugotowane i ostudzone mięso i jarzyny zmieliłam w maszynce, dodałam podsmażoną cebulę, sól, pieprz, rosół i wszystko wymieszałam na gładką masę... Na każdy naleśnik wykładam po 1-2 łyżki farszu i zwijamy krokiety... W miseczce roztrzepałam jajka i w nich obtaczam krokiety, a następnie dawałam do bułce tartej... Smażyłam na patelni na rozgrzanym oleju, na rumiano z każdej strony...