Zupę z dyni można przygotować na wiele sposobów... Jesienią robię ją dosyć często... Jest pyszna, rozgrzewająca i co najważniejsze dostarcza do organizmu wiele witamin... Tym razem zrobiłam ja z grzankami...
Składniki:)
1 dynia Hokkaido ( około 1,20 kg)
1 pomidor,
1 cebula,
1 batat,
1 marchewka,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej,
kawałeczek papryczki chili,
kawałeczek świeżego imbiru,
sól, pieprz, zielenina,
szczypta cukru brązowego,
grzanki,
W garnku rozgrzewam olej, dodaję w kostkę pokrojoną cebulę, czosnek, ziemniak, pomidora, marchewkę i dynię... Mieszam aby nie przypaliły się warzywa... Po około 10 minutach wlewam 2 litry wody... Gotuję do momentu aż warzywa będą miękkie... Dodaję sól, pieprz, słodką paprykę, chili oraz pokrojony imbir ... Teraz miksuję, dodaję szczyptę cukru i sprawdzam smak zupy... Wylewam na talerze, dodaję grzanki i zieleninę...