wtorek, 14 kwietnia 2020

Kotlety z dorsza


Kotlety z ryby są smaczne, soczyste i szybkie w wykonaniu... Oboje  lubimy i dlatego  przyrządzam je co drugi piątek...

Składniki:)
0,5 kg mrożonego dorsza atlantyckiego,
   1 jajo,
   1 mała cebula,
   3 łyżki bułki tartej,
   2 ząbki czosnku,
     kawałek pora,
     zielona pietruszka,

     sól, pieprz,
     olej do smażenia  i bułka tarta do obtoczenia,
   

Rozmrożone filety z dorsza mielę w maszynce do mięsa... Dodaję całe jajo, poszatkowanego pora, cebulkę, czosnek oraz bułkę tartą... Dodaję sól i pieprz wg uznania... Wszystko dobrze wyrabiam łyżka na jednolita masę... Zwilżonymi dłońmi formuję kotleciki, obtaczam je w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju.. Po usmażeniu osączam na ręczniku papierowym...




czwartek, 9 kwietnia 2020

Życzenia Wielkanocne 2020


Życzę Wam, aby te Święta Wielkanocne były wypełnione
zdrowiem, miłością, szczęściem.

Błogosławionych Świąt Wielkanocnych!

Łucja - Maria


wtorek, 7 kwietnia 2020

Buraki pieczone


Buraki w naszym domu są bardzo chętnie spożywanym warzywem... Są bardzo zdrowe, odtruwają i stymulują odnowę organizmu... Poprawiają nasz wzrok i polepszają wygląd skory... Robię je najczęściej z chrzanem, zasmażane, z jabłkiem... Tym razem postanowiłam upiec i podać w plastrach... Były bardzo smaczne...

Składniki:)
 3 małe buraki,
 4 liście sałaty,
 2 plastry żółtego sera,
 2 łyżki oleju E.V.
 1 łyżka soku z cytryny,
 2 łyżki ziaren granatu,
 1 łyżka miodu,    
    sól wg uznania,


Trzy umyte buraczki ze skórką umieściłam w naczyniu żaroodpornym... Piekarnik nagrzewam do 180°C i piekłam je przez około 40 minut... Ostudziłam, obrałam i pokroiłam w plastry... Olej, zmieszałam z sokiem z cytryny, miodem, i odrobiną soli,  polałam buraczki... Dodałam zieloną sałatę, żółty ser pokrojony w pasemka, posypałam ziarnami granatu... Buraczki gotowe...


niedziela, 5 kwietnia 2020

Żurek z ziemniakami


Żurek z ziemniakami to tradycyjna polska zupa... Można go przygotować z różnymi dodatkami i zawsze jest pyszny... Jest to zupa niezwykle prosta w wykonaniu i wybitnie smaczna... Żurek przyrządzam zawsze na domowym zakwasie...

Składniki:)
1,5 litra bulionu warzywnego,
0,4 litra zakwasu na  żur,
30 dkg żeberek,
  1 listek laurowy,
  3 ziarna czarnego pieprzu,
  3 żabki czosnku,
    sól, pieprz,
    ziemniaki,

* Żurek z białą kiełbasą *

* Żurek z kiełbasą i odsmażanymi ziemniakami *

* Żurek z pieczarkami, wieprzowiną i kiełbasą *


Żeberka myję, zalewam zimną wodą (około litra) daję pokrojony czosnek, sól, ziarna pieprzu, angielskie ziele i liść laurowy... Mięso powoli gotuję do miękkości... Wyparowany wywar uzupełniam bulionem warzywnym... Wg  potrzeby, w oddzielnym garnku gotuję ziemniaki...  Gdy żeberka są miękkie wlewam zakwas i gotuję około 5 -7 minut... Doprawiam solą i pieprzem... Ziemniaki wykładam na talerz i zalewam żurkiem i danie gotowe...