wtorek, 3 czerwca 2025

Sałatka jajeczna z kukurydzą

 

Bardzo lubimy sałatki wszelkiego rodzaju, dlatego często je przygotowuję... Są szybkie w wykonaniu, niedrogie... Czasem niezbyt pięknie wyglądają na zdjęciu ale przyznaję są bardzo  smaczne... Tym razem sałatka jajeczna z kukurydzą...

Składniki:)

  4 jaja ugotowane na twardo,

10 dkg żółtego sera,

10 rzodkiewek,

  1 mała puszka kukurydzy,

  1 pęczek szczypiorku,

  1 łyżeczka musztardy,

  1 łyżeczka pieprzu marynowanego,

  3 łyżki majonezu, 

    sól, pieprz do smaku


Jajka, ser, rzodkiewkę kroję w niewielką kostkę... Kukurydzę odsączam z zalewy... Łączę wszystkie składniki... Dodaję posiekany pieprz, pokrojony szczypiorek, musztardę oraz majonez... Dokładnie mieszam i doprawiam solą i pieprzem... Odstawiam do lodówki na 2 godziny aby smaki przegryzły się...

piątek, 16 maja 2025

Sałatka z makreli wędzonej z rzodkiewką, jajkiem, żółtym serem




Bardzo lubię ryby wędzone za ich charakterystyczny smak i aromat... Uważam, że są wyjątkowym przysmakiem... Jednak ich wybór mam ograniczony ponieważ jem jedynie dorsza i makrelę... Niestety dorsz jest bardzo trudno dostępny...

 Składniki:)

  1 duża makrela,

  3 jajka ugotowane na twardo,

  2 szalotki,

  3 ogórki konserwowe,

10 dkg żółtego sera,  

  6 rzodkiewek,

  2 ząbki czosnku,

  2 łyżeczki musztardy,

  2 łyżki majonezu, 

     sól, pieprz,


 Makrelę obrałam ze skóry i z ości, a następnie rozdrobiłam widelcem... Dodałam drobno pokrojone jajka, żółty ser, rzodkiewki, czosnek, szalotki oraz ogórki konserwowe... Dodałam musztardę i majonez... Doprawiłam pieprzem, dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki aby smaki przegryzły się...

 * Sałatka z makreli wędzonej, z ziemniakami, jajkiem *

* Sałatka z makreli wędzonej z czerwoną cebulą, szczypiorkiem * 

* Sałatka z makreli wędzonej z jabłkiem * 

* Sałatka z makreli wędzonej z ogórkiem kiszonym * 

* Sałatka z makreli wędzonej z ziemniakami * 

* Sałatka z makreli wędzonej, ogórka kiszonego i jajka * 

* Sałatka z makreli wędzonej z ryżem * 



piątek, 25 kwietnia 2025

Makaron z kalafiorem i cukinią

 

Nie każdy lubi kalafiora ze względu na jego smak, aromat... My go uwielbiamy i latem bardzo często gości na naszym stole... Kilka dni temu na piątkowy obiad zrobiłam makaron z kalafiorem... To była doskonała propozycja obiadowa...

Składniki:)

  Włoski makaron pappardelle według uznania (bardzo szerokie wstążki)

   połówka kalafiora, 

   pół cukinii,

   pół papryki czerwonej,

   cebula,

3 ząbki czosnku,

3 łyżki oliwy E.V.

   suszony tymianek, zioła prowansalskie, 

   rzeżucha,

   sól, pieprz


Kalafior blanszuję we wrzątku przez 5 minut... Na patelni rozgrzewam oliwę dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.... Podsmażam, po 5 minutach dodaję pokrojoną cukinię i paprykę... Doprawiam pieprzem, solą, dodaję tymianek i zioła prowansalskie... W międzyczasie  gotuję makaron al dente... Odcedzam makaron i łączę z cebulą, papryką oraz z kalafiorem... Rozkładam na talerze i posypuję rzeżuchą...
 


niedziela, 9 marca 2025

Domowe bajgle

 

Muszę się przyznać, że mam słabość do bajgi i dosyć często je robię... Któż nie zna i nie ceni  smaku tego pysznego pieczywa? przypuszczam, że nie ma takiej osoby... Historia bajgi zaczęła się na krakowskim Kazimierzu i sięga XVII wieku i związana jest z tradycją żydowską... Domowe bajgle są naprawdę pyszne...

Składniki:

 0,5 kg mąki pszennej,

    4 g drożdży,

    1 łyżka cukru,

300 ml letniej wody, 

    2 łyżki oliwy E.V.

    1 łyżeczka soli,

    1 żółtko,

      czarnuszka, biały sezam,

Mąkę wymieszałam z drożdżami, solą, cukrem, wlałam wodę, olej i wszystkie składniki dokładnie wymieszałam i wyrobiłam ciasto, które odstawiłam na około 1,5 godzinę aby ciasto wyrosło... Wyrośnięte  ciasto podzieliłam na 8 części... Z każdej części uformowałam wałek, złożyłam na pół, a następnie przeplotłam obydwie końcówki, na koniec ułożyłam z ciasta kółko... Gotowe bajgle odstawiłam do wyrośnięcia... Do szerokiego rondla wlałam wodę i zagotowałam... Włożyłam bajgle do wrzątku i z obu stron gotowałam przez 2 minuty... Bajgle odsączyłam i przełożyłam na blaszkę  i posmarowałam roztrzepanym żółtkiem... Piekarnik nagrzałam na 200 stopni i piekłam przez około 20 - 25 minut...



poniedziałek, 6 stycznia 2025

Schab w sosie własnym

 

Schab w sosie własnym to świetny pomysł na niedzielny obiad... Mięso jest soczyste, rozpływające się w ustach... Najważniejsze, że przepis jest bardzo prosty i szybko się go przyrządza... Ta ilość mięska wystarcza nam na dwa obiady...

Składniki:)

   80 dkg schabu,

     3 cebule,

     3 łyżki oleju,

     1 łyżka mąki pszennej,

     1 marchew,

     3 ząbki czosnku,

     1 łyżeczka słodkiej papryki,

     1 łyżeczka suszonego lubczyku,

       kawałek chili,

       liść laurowy, ziarnka angielskiego ziela - 5 szt,

       sól, pieprz


Schab pokroiłam na 6 plastrów, rozklepałam, posypałam papryką, lubczykiem, solą i pieprzem... Na patelni rozgrzałam olej i dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek... Gdy cebulka się lekko przyrumieniła, dodałam startą na grubych oczkach marchewkę, papryczkę chili i dusiłam przez około 5 minut... Cebulkę i marchewkę przesunęłam na bok patelni i smażyłam plastry mięsa z obu stron na rumiano... Wtedy wlałam szklankę wody i wszystko (mięso, cebula, marchewka) dusiłam na małym ogniu przez około 1,5 godziny... Sprawdzałam aby nie przypaliło się... Do szklanki dałam 1 łyżkę mąki pszennej i wlałam zimną wodę... Dokładnie wymieszałam i wlałam do mięsa cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki... Sos był zbyt gęsty, dodałam trochę wody i ponownie zagotowałam... W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem... Mięso podałam z kluskami i sałatką z kiszonej kapusty...