środa, 18 listopada 2015

Polędwiczki wieprzowe...


Bardzo często na obiad robię polędwiczki wieprzowe... Jest to mięso, które nie potrzebuje długiej obróbki ...  To najlepszy typ wieprzowiny, delikatny, smaczny, miękki i soczysty... Ktoś powie, że to bardzo drogie mięso... Owszem, ale na obiad przeznaczam pół polędwiczki czyli 6 plasterków... Polędwiczki można robić na wiele sposobów... Ten jest bardzo szybki i prosty... Tym razem poszliśmy na całość... Od pewnego czasu marzyły nam się frytki... 1 opakowanie mamy na 4  czasem na 5 razy... Bób mam zamrożony z lata... Brukselka jest od października w sprzedaży... Jedną marchew zblanszowałam w tłuszczu, w którym smażyły się polędwiczki... Do marchewki dodałam kawałek papryki aby zaostrzyć smak... Wszystkie dodatki są przygotowywane wcześniej... Jedynie marchew na końcu,  jak usmaży się polędwiczka... Może dla kogoś troszkę mało mięska ale za to sporo, pysznych dodatków... Uważamy, że to był pyszny obiad...


Składniki:

1 / 2 polędwiczki wieprzowej,
     2 łyżki oleju,
     1 łyżka masła, 
        sól, pieprz,

Polędwiczkę umyłam i wytarłam ręcznikiem papierowym do sucha... Pokroiłam w plastry... Ułożyłam na desce do krojenia... Plastry dociskałam dłonią aby je rozpłaszczyć... Posypuję solą i pieprzem... Na patelnię daję olej i masło... Kiedy tłuszcz zaczyna się pienić, znak, że jest dobry do smażenia... Układam wszystkie sześć  plastrów i smażę po 4 minuty z każdej strony... Talerze podgrzewam w piekarniku aby danie było cały czas gorące...


wtorek, 17 listopada 2015

Surówka z kiszonej kapusty


Wiem, że prawie każda z nas zna surówkę z kapusty kiszonej... Jest to tradycyjna, tania, prosta i przede wszystkim przepyszna surówka...  Ma też kolejne zalety. To prawdziwa bomba witaminowa i można ją przechowywać w lodówce przez dwa a nawet  trzy dni. Nic nie traci ze swoich wartości...


Składniki:

0,5 kg kapusty kiszonej,
   1 cebula,
   1 jabłko,
   1 duża marchew,
   4 łyżki oleju,
   1 łyżka miodu,
   1 łyżka musztardy,
      pieprz,
      zielona pietruszka,


Mam swoją, przepyszną kapustę kiszoną w słoikach... Kapustę odciskam i drobno kroję i przekładam do salaterki... Jabłko i marchew obieram... Marchew  szatkuję na drobnych oczkach a jabłko na grubych oczkach tarki... Do garnuszka wlewam olej, dodaję musztardę i miód... Łyżką dokładnie mieszam aż zrobi się jedwabisty sos... Robi się bardzo szybko... Wlewam go do kapusty... Dodaję  pieprz wg smaku... Kapustę posypuję pokrojoną, drobno pietruszką... Wszystko dokładnie mieszam... Jeżeli surówka jest sucha, dodaję łyżkę  czasem dwie kwaśnicy z kapusty... Surówki nie solę bo to nie jest potrzebne... Kapusta kiedy jest kiszona to i solona...