niedziela, 5 grudnia 2021

Nalewka z pigwy

 


Nalewka z pigwy to jedna z najlepszych nalewek... Posiada właściwości przeciwzapalne... Odpowiednio przygotowany napój, jest skarbnicą cennych składników, które m.in. wspomagają odporność, która w obecnym czasie jest nam bardzo potrzebna... Nalewkę można  wzbogacać różnymi dodatkami np. wanilią, cynamonem, miodem... Ta porcja wsadu jest bez dodatków...

Składniki:)

 1,5 kg pigwy,

200 gramów cukru,

250 ml czystej wódki,

250 ml spirytusu,


Owoce wymyłam, pozbawiłam gniazd pestek... Pokroiłam w małą kostkę i umieściłam w słoju odpowiedniej wielkości... Dodałam cukier i zalałam alkoholem, który przykrył owoce... Słój zamknęłam szczelnie... Co kilka dni zamieszałam zawartość w słoju... Nastaw trzymałam przez około 5 tygodni... Sitko wyścieliłam gazą i do naczynia wlałam nalewkę. Nie lubię gdy w butelce pływają drobinki owoców... Nalewkę przelałam do butelek... Kolor ma słomkowy ponieważ nie zawierała żadnych pestek... Musiałam spróbować czy nie jest kwaśna albo zbyt słodka...  Ja nie lubię słodkich nalewek... Jej smak mi odpowiada...


niedziela, 21 listopada 2021

Zielona sałata z gruszką, selerem naciowym, fasolką w sosie pomidorowym

 


Sałata zielona, gruszka konferencja, rzodkiewki, biała fasolka to najlepsze połączenie jesiennych smaków... Teraz późną jesienią zielone sałaty są źródłem wielu witamin, które  o tej porze roku  są nam bardzo potrzebne i doskonale smakują...

Składniki:)

  2 gruszki konferencje,

 10 rzodkiewek,

   3 łyżki białej fasolki w sosie pomidorowym,

   1 szalotka,

   1 pomidor,

   1 ogórek gruntowy,

   2 łodygi naciowe,

  10  zielonych oliwek,

  10 liści sałaty masłowej,

    1 łyżeczka soku z cytryny,

    5 liści sałaty bordowej karbowanej,

    2 łyżki oliwy E.V.

     pół żółtej papryki,

     pół czerwonej papryki,

     sól, pieprz, cukier do smaku,

     Aceto Balsamico


Liście sałat umyłam osuszyłam i porwałam na kawałki... Gruszkę, ogórka zielonego obrałam i pokroiłam w grubsze plastry...Pokroiłam również pomidora,  rzodkiewkę, selera naciowego, szalotkę oraz  papryki... Posoliłam, dodałam sok z cytryny, grubo zmielony pieprz, cukier do smaku... Całość wymieszałam, dodałam białą fasolkę w sosie pomidorowym oraz ocet Balsamico... Sałatkę podałam z ziemniakami i  duszonym kotletem schabowym...

niedziela, 31 października 2021

Szarlotka z połówkami jabłek

 


Szarlotka z połówkami jabłek to ciasto pyszne, proste i bardzo szybkie w wykonaniu... Sekretem wyjątkowości tej szarlotki jest dodatek serka homogenizowanego o smaku waniliowym i jabłek, najlepiej soczystych...  

Składniki:)

    3 szklanki maki pszennej,

200 g masła,

200 g serka homogenizowanego,

    2 łyżki cukru,

    1 jajko,

    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    2 łyżeczki cukru waniliowego,

    8 jabłek,

    1 łyżeczka cynamonu,

      cukier puder,


Mąkę przesiałam, dodałam cukry, proszek do pieczenia i wymieszałam... Posiekałam razem z masłem... Dodałam jajko i serek i krotko wyrobiłam elastyczne, jednolite ciasto... Otrzymaną kule podzieliłam na dwie części... Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia... Połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam dno foremki... Drylownikiem (do jabłek) usunęłam gniazda nasienne  jabłek Champion... Jabłka obrałam i podzieliłam na połówki... Układałam je częścią wypukłą do góry na cieście, posypałam cynamonem... Drugą część ciasta rozwałkowałam i przykryłam jabłka, dociskając brzegi do dolnego ciasta... Szarlotkę włożyłam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekłam przez około 40 minut... Przestudzone ciasto posypałam cukrem pudrem...

niedziela, 17 października 2021

Leczo z zieloną fasolką szparagową i kiełbasą lisiecką

 


Leczo to szybkie w przygotowaniu danie, składające się głównie z papryki, pomidorów cebuli oraz innych dodatków m.in. kiełbasy, boczku, mięsa, cukinii, fasolki szparagowej... Leczo to węgierska potrawa, która już na dobre zadomowiła się w naszej kuchni... Dzisiaj kolejna wersja lecza z zieloną fasolką szparagową, żółtą cukinią i kiełbasą lisiecką...

Składniki:)

   1 papryka czerwona,

   1 żółta cukinia,

   3 łyżki oleju,

 20 dkg zielonej fasolki szparagowej,

 15 dkg boczku,

 20 dkg kiełbasy lisieckiej,

   1 łyżeczka słodkiej papryki,

   1 maleńka papryczka chili,

   2 cebule,

   4 ząbki czosnku,

   4 pomidory,

   1 liść laurowy,

   3 ziarnka angielskiego ziela,

   1 łyżeczka miodu,

     sól, pieprz,

* Leczo z cukinią i wieprzowiną *

* Jarskie leczo *

* Leczo z żółtą fasolką szparagową *


W naczyniu rozgrzewam olej i podsmażam boczek pokrojony w niewielką kostkę,  dodaję czosnek i cebulę pokrojoną w piórka... Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję na niewielkie kawałki i dodaję do cebuli... Pomidory puszczą dużo soku dlatego nie podlewam potrawy... W niewielkim garnuszku gotuję fasolkę szparagową przez około 10 minut, odcedzoną przekładam do naczynia z cebulą i pomidorami... Następnie dodaję papryczkę chili, pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz pokrojoną w większą kostkę cukinię i paprykę... Doprawiam solą, miodem, pieprzem... Mieszam potrawę... Naczynie przykrywam i duszę przez około 15 minut bo nie lubimy rozgotowanych warzyw... Leczo podaję z bułeczkami lub bagietkami...

niedziela, 10 października 2021

Podudzia z kurczaka z warzywami

 


Moje podudzia z kurczaka duszone z warzywami to dobra propozycja na prosty,smaczny obiad...Ta potrawa to świetny pomysł na danie jednogarnkowe...

Składniki:

  5 podudzi z kurczaka,

10 małych ziemniaków (takich nierozpadających się)

  8 maleńkich cebulek,

  5 ząbków czosnku,

  1 marchew,

     pół żółtej cukinii,

    pół czerwonej papryki,

    pół papryczki chili,

 1 łyżeczka papryki słodkiej,

 3 łyżki oleju,

  sól, pieprz, zielenina,


Podudzia umyłam, osuszyłam, oprószyłam solą i papryką... Obrałam ziemniaki, marchew, czosnek i cebulę... Do naczynia żaroodpornego włożyłam podudzia, ziemniaki, czosnek, papryczkę chili,  całe cebulki oraz marchew pokrojoną  w grube słupki... Wszystko skropiłam olejem i włożyłam do nagrzanego  piekarnika do 180° C... Po około 1 godzinie, sprawdziłam miękkość potrawy i podlałam ją  ją wytworzonym sosem... Dopiero teraz dodałam pokrojoną w nieduże kawałki cukinię, paprykę czerwoną i dusiłam około 25 minut... Gotowe danie posypałam pokrojoną zieloną pietruszką i koperkiem... Podudzia i warzywa  wyłożyłam na talerze i dodałam jeszcze z sałatą zieloną, pomidorami i ogórkiem kiszonym...

niedziela, 3 października 2021

Makaron wstążki z kurczakiem i cukinią w sosie cytrynowym

 


Makaron  wstążki z kurczakiem i cukinią to proste, szybkie i smaczne danie obiadowe, szczególnie gdy brakuje czasu na przygotowanie obiadu...

Składniki:)

250 g makaronu wstążki,

    2 nieduże filety z kurczaka,

    1 żółta cukinia,

    1 cebula,

      pół czerwonej papryki,

     pół zielonej papryki,

     pół żółtej papryki,

  3 ząbki czosnku,

  6 pomidorków koktajlowych,

     rukola,

     ser parmezan,

  1 cytryna,

  3 łyżki oleju,

    sól, pieprz,

Na rozgrzany olej wrzuciłam pokrojoną cebulkę i czosnek, następnie dodałam pokrojony filet z kurczaka i smażyłam około 15 minut... Do mięsa dodałam pokrojone papryki, cukinię w plastrach oraz przekrojone pomidorki... Wszystko dusiłam około 3 - 4 minut....Nie za długo aby cukinia się nie rozpadła... W międzyczasie ugotowałam makaron al dente... Odlałam 1/4 szklanki wody z gotowania i dodałam ją do kurczaka, wcisnęłam sok z cytryny, doprawiłam solą i zmielonym pieprzem... Dodałam ugotowany makaron, rukolę i  całość wymieszałam... Wyłożyłam na talerze i posypałam serem parmezanem...

czwartek, 16 września 2021

Letni krupnik

 


Bardzo lubimy krupnik z letnich warzyw... To nie tylko pyszna ale i pożywna zupa... Latem kiedy warzyw jest dużo to blanszowane z wywarem umieszczam w niewielkich pojemniczkach i zamrażam... Takie zupy mogę również przyrządzić zimą... Krupnik najczęściej przyrządzam na kawałku mięsa wieprzowego lub filecie z kurczaka... Tym razem była to wieprzowina...

Składniki:)

40 dkg szynki wieprzowej,

  3 ziemniaki,

  1 marchew,

  1 pietruszka,

  1 cebula,

 3 ziemniaki,

 1 kalarepka,

 1  mały por,

   pół szklanki zielonego groszku,

    kawałek selera,

 4 łyżki kaszy jęczmiennej,

    garść fasolki szparagowej, 

    sól, pieprz,

    zielona pietruszka,


Do garnka wlałam około 2 litrów wody...  Po zagotowaniu wrzucam pokrojoną wieprzowinę i gotuję około 40 minut... Następnie dodaję pokrojone warzywa i ziemniaki a po 10 minutach dodaję kaszę i około 1 łyżeczki soli... Kiedy mięso i warzywa są miękkie, to znaczy, że zupa jest gotowa... Doprawiam pieprzem, i ewentualnie solą, dodaję pokrojoną zieloną pietruszkę...

środa, 25 sierpnia 2021

Pasta jajek, żółtego sera, szczypiorku

 



Dzisiaj kolejna, klasyczna pasta z  jajek ugotowanych na twardo z dodatkiem szczypiorku i żółtego sera... Bardzo lubimy takie pasty... Są idealne do pieczywa i dlatego robię ją dosyć często... Zrobienie jej nie wymaga dużo czasu...

Składniki:)

  5 jajek ugotowanych na twardo,

10 dkg startego żółtego sera,

  1 łyżka musztardy kremskiej,

  1 łyżka majonezu,

  2 łyżki posiekanego szczypiorku,

     sól, pieprz,


Jaja gotujemy na twardo... W tym czasie ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach... Ugotowane i schłodzone jajka kroimy w drobną kostkę, łączymy z musztardą, majonezem, szczypiorkiem i żółtym serem... Doprawiamy solą i pieprzem i wszystkie składniki dokładnie mieszamy i schładzamy...

* Pasta jajeczna z żółtym serem *

* Pasta z jajek i szynki *

piątek, 20 sierpnia 2021

Makaron Pappardelle z filetem i z fasolką szparagową

 


Sezon na fasolkę szparagową w pełni...  Toteż na obiad zrobiłam pyszne danie makaronowe z filetem  i właśnie z fasolką szparagową... Danie jest syte, szybkie w wykonaniu j jednocześnie bardzo smaczne...

Składniki:)

25 dkg makaronu Pappardelle,

  1 papryka czerwona,

30 dkg fasolki szparagowej,

  1 duży filet z kurczaka,

  3 ząbki czosnku,

  1 cebula,

     kawałeczek papryczki chili,

  2 łyżki oleju,

     pół łyżeczki słodkiej papryki,

     ser parmezan,

     przyprawa toskańska,

     sól, pieprz,

     garść rukoli.


Na patelni rozgrzałam olej i dałam cebulę pokrojoną w kostkę, po około  trzech minutach, wrzuciłam małe kawałeczki pokrojonego fileta z kurczaka... Dodałam czosnek przepuszczony przez praskę, słodką paprykę mieloną i dusiłam przez 15 minut... W międzyczasie fasolkę szparagową pokroiłam na trzy części i ugotowałam w osolonej wodzie...  Ugotowałam również makaron zgodnie zw wskazówkami producenta i odcedziłam... Do kurczaka dołożyłam pokrojoną paprykę i dusiłam przez 10 minut... Następnie włożyłam ugotowaną fasolkę szparagową oraz makaron... Całość wymieszałam... Dodałam rukolę, doprawiłam pieprzem, solą, przyprawą toskańską... Wyłożyłam na talerze i posypałam  wiórkami parmezanu...

środa, 18 sierpnia 2021

Sałatka z ziemniakami i kalafiorem

 


Bardzo lubimy młode ziemniaki... Sadziłam je w workach co kilkanaście dni aby wydłużyć ich cykl dojrzewania... Tym samym młode ziemniaczki mamy dosyć długo... Tym razem na piątkowy obiad zrobiłam  naszą ulubioną sałatkę z kalafiorem i z ziemniakami...

Składniki:)

5 młodych ziemniaków,

  połówka kalafiora,

2 łyżki pokrojonego szczypiorku,

3 jaja ugotowane na twardo,

1 biała cebulka,

1 ogórek małosolny,

4 rzodkiewki,

2 ząbki czosnku,

2 łyżki majonezu,

1 łyżeczka musztardy kremskiej,

   sól, pieprz,

   przyprawa toskańska z suszonymi pomidorami,


Kalafiora podzieliłam na różyczki i wrzuciłam na gotującą się osoloną wodę... Gotowałam około 6 minut aby był al dente... Ziemniaki ugotowałam w mundurkach... Po ugotowaniu i ostudzeniu, obrałam i pokroiłam w bardzo dużą kostkę, dodałam różyczki kalafiora...  Cebulkę, ugotowane dwa jaja na twardo, rzodkiewkę i ogórka małosolnego pokroiłam w drobną kostkę... Dodałam grubo mielony pieprz,  czosnek przepuszczony przez praskę, musztardę oraz majonez oraz pokrojony szczypiorek... Wszystkie składniki delikatnie wymieszałam i sałatkę odstawiłam  na godzinę do lodówki... Jedno  jajo pokrojone na ćwiartki ułożyłam na sałatce...

Sałatkę podałam z dorszem atlantyckim, sałatką z żółtego pomidora, mizerią bez śmietany, ugotowanym kalafiorem... Całość posypałam przyprawą toskańską... Uzupełnieniem obiadu była szklanka soku jabłkowego, który jest nie tylko smaczny ale także przynosi liczne korzyści dla zdrowia...

poniedziałek, 16 sierpnia 2021

Kotlety z ziemniakami i kapustą kiszoną

 


W naszym domu nie marnuje się żadnego jedzenia... Gdy zostają nam ziemniaki przyrządzam kotlety wegetariańskie z różnymi dodatkami... Tym razem są z dodatkiem kapusty  kiszonej...Kotlety są pyszne  i dosyć delikatne, dlatego należy uważać przy smażeniu aby się nie rozpadły...

Składniki:)

60 dkg ugotowanych ziemniaków,

25 dkg kapusty kiszonej,

  1 jajko,

  1 cebula,

  2 łyżki oleju,

  3 ząbki czosnku,

  2 łyżki mąki ziemniaczanej,

  1 łyżka posiekanego szczypiorku,

     sól, pieprz,

     bułka tarta oraz olej do smażenia,


Ziemniaki przepuściłam ziemniaki, dodałam posiekaną kapustę kiszoną, jajko, sól, pieprz, pokrojony szczypiorek, mąkę ziemniaczaną oraz przesmażoną drobno pokrojoną cebulkę i czosnek... Całość wymieszałam i formowałam kotlety, obtaczałam w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju... Podałam z kotletem mielonym, kiszoną fasolką szparagową, rzodkiewkami i pomidorem...

* Kotlety z ciecierzycy * 

* Kotlety z gotowanych ziemniaków z pietruszką * 

* Kotlety z ziemniaków i kalafiora * 

sobota, 14 sierpnia 2021

Surówka z kalarepy

 


Oboje jesteśmy warzywożercy... Korzystamy z warzywnika pełnymi garściami... Kalarepka w tym roku obrodziła wyjątkowo dobrze... Niemal codziennie pod różną postacią gości na naszym stole... Tym razem zrobiłam surówkę z kalarepy, marchewki i białej części pora... Była nie tylko bardzo pyszna ale i bardzo zdrowa...
Składniki:)
 2 kalarepki,
 1 marchewka,
 1 por,
 2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki,
 2 łyżki oliwy E.V.
    sól, pieprz cukier
 

Kalarepkę i marchewkę obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach... Dodaję białą część pora pokrojoną w półplasterki... Dodaję pokrojoną pietruszkę, olej, sól, pieprz i cukier do smaku, mieszamy... Surówkę podałam z ziemniakami i mielonym z fileta z kurczaka...

piątek, 30 lipca 2021

Wieprzowina z warzywami

 


Dość dawno nie jedliśmy wieprzowiny... Mój Eryk uwielbia ją duszoną z warzywami... Nie było żadnego problemu ze zrobieniem takiego obiadu, ponieważ  wszystkie potrzebne warzywa rosną w ogrodzie... Warzywa przygotowałam w sobotę wieczorem i w niedzielę był taki leniwy obiad...

Składniki:)

70 dkg łopatki wieprzowej,

  8 malutki ziemniaków,

  8 małych marchewek,

  8 malutki białych cebulek,

  2 żółte, szpiczaste papryki Monanta,

  2 garście żółtej fasolki szparagowej,

  1 łodyga selera naciowego,

  3 łyżki oleju,

  3 ząbki czosnku,

    pół szklanki wody,

     angielskie ziele, liść laurowy, 

     pokrojona zielona pietruszka,

    sól, pieprz, przyprawa toskańska,


Mięso pokroiłam w dużą kostkę i przyrumieniłam na dobrze rozgrzanym oleju, podlałam wodą i dusiłam pod przykryciem około 40 minut... Cebulka, marchewka i ziemniaki były niewielkie więc nie musiałam ich kroić...  Jedynie paprykę pokroiłam na ćwiartki, czosnek i łodygę selera pokroiłam w kostkę, fasolkę szparagową  na pół, dodałam 5 ziarenek angielskiego ziela, 2 listki laurowe i wszystko dusiłam około 30 minut,  do miękkości... Pod koniec gotowania doprawiłam sola i pieprzem, przemieszałam i dusiłam jeszcze 5 minut... Gdy danie było gotowe posypałam pokrojoną zieloną pietruszką... Wieprzowinę podałam z sałatką z pomidorów i posypałam przyprawą toskańską.... 

wtorek, 27 lipca 2021

Zielona sałata z ziemniakami, pomidorami

 


Jest lato i dlatego warzywa są najsmaczniejsze... Moje warzywa są hodowane ekologicznie i zerwane prosto z grządki... Tym razem zrobiłam zieloną sałatę z pomidorami, rzodkiewką, cebulką... To bardzo prosta surówka obiadowa, jest lekka, to prawdziwa bomba witaminowa...

Składniki:)

1  zielona sałata,

2 pomidory,

3 ziemniaki ugotowane w łupinach,

5 rzodkiewek,

1 mała cebulka,

2 łyżeczki oleju z pestek z dyni,

1 łyżeczka soku z cytryny,

1 łyżka posiekanego szczypiorku,

   sól, pieprz do smaku,


Zieloną sałatę porwałam na mniejsze kawałki, ziemniaki obrałam z łupinek i pokroiłam w plastry, rzodkiewki w plasterki, cebulkę w drobną kostkę a pomidory w grube półplasterki... Dodałam pokrojony szczypiorek, olej z pestek dyni i sok z cytryny, sól i pieprz... Całość delikatnie wymieszałam... Surówkę podałam z gotowanymi rzodkiewkami i filetem z kurczaka panierowanym w bułce tartej z  sezamem...

piątek, 25 czerwca 2021

Łazanki z młodą kapustą

 


Łazanki z młodą kapustą to pyszny i bardzo szybki obiad... To jedno z tradycyjnych dań dzieciństwa, do którego wracam gdy jest  młoda kapusta... To świetne danie jednogarnkowe, nieskomplikowane, pożywne, a zarazem lekkie...

Składniki:

    1 niewielka główka młodej kapusty,

200 g makaronu łazanki, 

    1 cebula,

    1 laska kiełbasy głogowskiej,

    2 łyżki oleju,

       sól, pieprz,

       przyprawa suszone pomidory z czosnkiem,

       zielony koperek,


Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki i smażyć jeszcze około 2 minut... Młodą kapustę grubo poszatkować, wrzucić na wrzątek i gotować przez około 2 - 3 minuty... Kapustę odcedzam na durszlaku... Makaron ugotowałam w osolonej wodzie... Powinien być al dente... Odcedziłam... Przełożyłam do garnka w którym się gotował, podgrzałam cebulkę z kiełbasą, dodałam do makaronu, dołożyłam kapustę, doprawiłam pieprzem i ewentualnie solą, posypałam koperkiem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem i całość dokładnie wymieszałam i podałam...

sobota, 19 czerwca 2021

Knedle z borówką amerykańską z bułką tartą


Dzisiaj kolejna wersja knedli z borówką amerykańską i przyrumienioną bułką tartą... Te pyszne i bardzo zdrowe owoce są dostępne praktycznie przez cały rok... Do tego dania borówki zostały kupione w markecie... Lada dzień zaczną również dojrzewać w naszym "jagodowniku"... To pyszne danie niemal co miesiąc  od jesieni do późnej wiosny gości  na naszym stole... Wg mnie nie jest ono takie pracochłonne jak niektórzy uważają... Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie ziemniaków...

Składniki:)
60  dkg ugotowanych ziemniaków,
  2  jaja,
20  dkg mąki pszennej,
  2  łyżki ziemniaczanej,
20  dkg borówki amerykańskiej,
  2 łyżki masła,
  2 łyżki bułki tartej,
     sól,
 
  

Ziemniaki obieram... Myję i gotuję w osolonej wodzie... Jeszcze gorące przeciskam przez praskę... Z ziemniaków, mąki pszennej i ziemniaczanej, jajka, żółtka zagniatam ciasto... Czasem,  gdy ziemniaki są zbyt wodniste dodaję więcej mąki... Z ciasta formuję wałek o średnicy 4 cm... Następnie nożem obcinam krążki grubości 3 cm... Spłaszczam w dłoniach, na środku kładę kilka borówek i obsypuję ją cukrem... Ciasto bardzo dokładnie zlepiam, aby knedle nie rozkleiły się podczas gotowania... Formuję kulki i partiami wkładam do gotującej, osolonej wody... Gotuję około 5 minut od wypłynięcia... Ugotowane knedle wykładam  łyżką cedzakową do salaterki... W rondeleczku rozpuszczam masło, dodaję bułkę tartą aby się przyrumieniła, i polewam po knedlach... Ach, jeszcze szklanka soku z czarnej porzeczki i danie prawdziwa pychotka...