piątek, 30 lipca 2021

Wieprzowina z warzywami

 


Dość dawno nie jedliśmy wieprzowiny... Mój Eryk uwielbia ją duszoną z warzywami... Nie było żadnego problemu ze zrobieniem takiego obiadu, ponieważ  wszystkie potrzebne warzywa rosną w ogrodzie... Warzywa przygotowałam w sobotę wieczorem i w niedzielę był taki leniwy obiad...

Składniki:)

70 dkg łopatki wieprzowej,

  8 malutki ziemniaków,

  8 małych marchewek,

  8 malutki białych cebulek,

  2 żółte, szpiczaste papryki Monanta,

  2 garście żółtej fasolki szparagowej,

  1 łodyga selera naciowego,

  3 łyżki oleju,

  3 ząbki czosnku,

    pół szklanki wody,

     angielskie ziele, liść laurowy, 

     pokrojona zielona pietruszka,

    sól, pieprz, przyprawa toskańska,


Mięso pokroiłam w dużą kostkę i przyrumieniłam na dobrze rozgrzanym oleju, podlałam wodą i dusiłam pod przykryciem około 40 minut... Cebulka, marchewka i ziemniaki były niewielkie więc nie musiałam ich kroić...  Jedynie paprykę pokroiłam na ćwiartki, czosnek i łodygę selera pokroiłam w kostkę, fasolkę szparagową  na pół, dodałam 5 ziarenek angielskiego ziela, 2 listki laurowe i wszystko dusiłam około 30 minut,  do miękkości... Pod koniec gotowania doprawiłam sola i pieprzem, przemieszałam i dusiłam jeszcze 5 minut... Gdy danie było gotowe posypałam pokrojoną zieloną pietruszką... Wieprzowinę podałam z sałatką z pomidorów i posypałam przyprawą toskańską.... 

wtorek, 27 lipca 2021

Zielona sałata z ziemniakami, pomidorami

 


Jest lato i dlatego warzywa są najsmaczniejsze... Moje warzywa są hodowane ekologicznie i zerwane prosto z grządki... Tym razem zrobiłam zieloną sałatę z pomidorami, rzodkiewką, cebulką... To bardzo prosta surówka obiadowa, jest lekka, to prawdziwa bomba witaminowa...

Składniki:)

1  zielona sałata,

2 pomidory,

3 ziemniaki ugotowane w łupinach,

5 rzodkiewek,

1 mała cebulka,

2 łyżeczki oleju z pestek z dyni,

1 łyżeczka soku z cytryny,

1 łyżka posiekanego szczypiorku,

   sól, pieprz do smaku,


Zieloną sałatę porwałam na mniejsze kawałki, ziemniaki obrałam z łupinek i pokroiłam w plastry, rzodkiewki w plasterki, cebulkę w drobną kostkę a pomidory w grube półplasterki... Dodałam pokrojony szczypiorek, olej z pestek dyni i sok z cytryny, sól i pieprz... Całość delikatnie wymieszałam... Surówkę podałam z gotowanymi rzodkiewkami i filetem z kurczaka panierowanym w bułce tartej z  sezamem...