W tym roku wyjątkowo obrodziły porzeczki czerwone... Gałązki aż się od nich uginały... Postanowiłam tym razem zrobić dżem i galaretkę na surowo... Resztę pozostawiłam dla ptaków... Nie robię soków z porzeczek... Jak dla mnie jest zbyt ostry...
Składniki dżemu:)
2 kg porzeczek czerwonych,
0,5 kg cukru,
proszek żelujący (wg zaleceń producenta)
Umyte porzeczki czerwone wkładam do garnka i zasypuję cukrem... Mieszam aby nie przypaliły się... Gotuję około 5 minut... Dodaję proszek żelujący i gotuję przez 2 minuty... Przesmażony dżem wkładam do wyparzonych słoiczków... Słoiczki układam do góry dnem... Po wystudzeniu układam na półce...
Postanowiłam wypróbować dżem z czerwonych porzeczek... Z braku czasu przez pięć dni tygodnia przygotowujemy szybkościowe obiady... Tym razem zrobiłam naleśniki i podałam do nich dżem z czerwonych porzeczek... Bardzo nam smakowało...
Ciasto na naleśniki:)
3 szklanki wody mineralnej,
2 szklanki mąki tortowej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
3 jaja,
2 łyżki oleju,
szczypta soli,
olej do smażenia naleśników,
Ubijam jaja z solą... Wsypuję maki i dolewam wodę mineralną i olej... Dlaczego tylko wodę? ponieważ w swojej kuchni nie używam mleka, śmietany, kefirów... Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszam... Sprawdzam aby ciasto miało dobrą konsystencję... Nie może być zbyt gęste ani rzadkie... Wtedy dodaję troszkę wody albo mąki...
Na dobrze rozgrzaną patelnię, wlewam odrobinę oleju, potem chochlą wlewam ciasto naleśnikowe... Kiedy na cieście tworzą się pęcherzyki, obracam placek na druga stronę... Upieczone placki układam na ręczniku papierowym... Lubimy naleśniki... To jedno z dań, które robi się bardzo szybko i można je zrobić na wiele sposobów...