Niby banalne dane na niedzielny obiad ale okazało się przepyszne... Mięsko było mięciutkie, delikatne, uduszone we własnym sosie i do tego pieczarki al dente, to prawdziwa pychotka...
Składniki:)
4 udka z kurczaka bez kości,
3 ząbki czosnku,
30 dkg pieczarek,
1 mała cebula,
2 łyżki oleju,
0,5 szklanki wody,
świeży tymianek,
kawałeczek (1 cm) papryczki chili,
papryka słodka,, sól, pieprz,
Udka umyłam, obrałam ze skóry, osuszyłam... W rondlu rozgrzałam olej, dodaję pokrojony w plasterki czosnek i cebulę... Smażę około 5 minut, wlewam wodę i zagotowuję wywar... Układam udka, dodaję słodką paprykę, pieprz, sól, gałązki tymianku i duszę około 25 minut... Sprawdzam aby się nie przypaliły, obracam... Dodaję pieczarki pokrojone na połówki i duszę jeszcze 10 minut... Duszone udka podałam z ryżem, surówką z kapusty kiszonej...