środa, 31 marca 2021

Duszone udka z kurczaka z pieczarkami

 


Niby banalne dane na niedzielny obiad ale okazało się przepyszne... Mięsko było mięciutkie, delikatne, uduszone we własnym sosie i do tego pieczarki al dente, to prawdziwa pychotka...

Składniki:)

   4 udka z kurczaka bez kości,

   3 ząbki czosnku,

 30 dkg pieczarek,

   1 mała cebula,

   2 łyżki oleju,

0,5 szklanki wody,

     świeży tymianek,

     kawałeczek (1 cm) papryczki chili,

     papryka słodka,, sól, pieprz,


Udka umyłam, obrałam ze skóry, osuszyłam... W rondlu rozgrzałam olej, dodaję pokrojony w plasterki czosnek i cebulę... Smażę około 5 minut, wlewam wodę i zagotowuję wywar... Układam udka, dodaję słodką paprykę, pieprz, sól, gałązki tymianku i duszę około 25 minut... Sprawdzam aby się nie przypaliły, obracam... Dodaję pieczarki pokrojone na połówki i duszę jeszcze 10 minut... Duszone udka podałam z ryżem, surówką z kapusty kiszonej...

niedziela, 14 marca 2021

Klopsiki z groszkiem w sosie pomidorowym

 


Kolejny przepis na mięso mielone, to klopsiki z groszkiem w sosie pomidorowym... Robi się je szybko i najczęściej przyrządzam je dzień wcześniej... Rano gotuję ryż, garnuszek zawijam w ściereczkę i wkładam pod kołdrę... W tym czasie gdy ryż odgrzewam, ryż jest jeszcze ciepły i świetnie  wyparzony....

Składniki:)

50 dkg mielonej łopatki,

 1 jajo,

 1 cebula,

 2 łyżki bułki tartej,

 3 ząbki czosnku,

   pół szklanki zielonego groszku,

 4 łyżki oleju,

   pieprz, sól,

Sos pomidorowy:)

 2 małe marchewki starte na tarce o dużych okach,

 1 cebula,

 1 l sosu pomidorowego,

 2 ząbki czosnku,

 1 łyżeczka miodu,

1 łyżka ziół prowansalskich,

1 łyżeczka słodkiej papryki,

1 cm papryczki chili,

  sól, pieprz 


Groszek zielony gotuję al dente... Łopatkę mielę, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek, jajo, przestudzony groszek, sól, pieprz wg uznania... Wyrabiam klopsiki, obtaczam je w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor... Usmażone klopsiki wykładam na talerz, a na pozostały olej wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, pokrojone chili i startą na grubych oczkach marchewkę... Dodaję słodką paprykę, zioła, pieprz, odrobinę soli i wlewam sos pomidorowy, czekam aby się cały sos zagotował i dopiero wtedy wkładam klopsiki i gotuję około 10 -15 minut... Dodaję miód i ewentualnie doprawiam... Do sosu nie dodaję żadnej mąki ani śmietany... Jest zawiesisty, gęsty...

Żurek z jajkiem

 


Żurek to jedna z naszych ulubionych zup... Nigdy nie przyrządzamy go na wielkanocne śniadanie ale przeważnie  jest na sobotni obiad...Żur przyrządzam na rosole, na wywarze z drobiu, warzywnym, wieprzowinie... Sporadycznie przyrządzam go na wędzonce...

Składniki:)

1,5 l wody,

   2 podudzia (pałki) z kurczaka,

 10  dkg kiełbasy głogowskiej,

   1 marchewka,

      niewielki kawałek selera,

   1 cebula ,

   3 ząbki czosnku,

0,5 łyżeczki majeranku,

0,5 l * Domowy zakwas *

     sól, pieprz, koperek,

  2 jaja gotowane na twardo, 


Umyte pałki z kurczaka wkładam do garnka z wodą, solę, dodaję marchewkę,  seler, cebule i czosnek pokrojone w drobną kostkę i gotuję około 1 godziny... Wlewam zakwas i gotuję około 5 -10 minut... Przysmażam  pokrojoną w plasterki kiełbasę i dodaję do żurku... Doprawiam solą i pieprzem, dodaję pokrojony koperek... Na talerz wykładam jajka ugotowane na twardo i zalewam żurkiem... Podaję go z przysmażonymi ziemniakami...

środa, 10 marca 2021

Sałatka ziemniaczana z szynką konserwową

 


To kolejna  już, bardzo prosta i szybka  wersja sałatki ziemniaczanej... Jest to danie uniwersalne, które można ze względu na składniki przyrządzać przez cały rok... Doskonałe rozwiązanie na kolację, imprezę, do dań z grilla, a także jako lunch do pracy... 

Składniki:)
  6 ugotowanych ziemniaków,
15 dkg  szynki konserwowej,
  1 jabłko,
  1 cebula,
  2 kiszone ogórki,
  1 ząbek czosnku,
  3 łyżki majonezu,
  1 łyżeczka musztardy kremskiej,
     szczyptę cukru,
     sól, pieprz do smaku,
     pokrojony szczypiorek,

* Prosta sałatka ziemniaczana *

* Sałatka ziemniaczana z ogórkiem konserwowym *,

* Sałatka ziemniaczana *,

* Niemiecka sałatka ziemniaczana *


Gdy planujemy zrobić sałatkę ziemniaczaną, to zawsze dzień wcześniej  gotuję na obiad więcej ziemniaków... Wkładam je do szczelnego pojemniczka, aby nie wyschły... Ogórki kiszone, cebulę, czosnek i jabłko kroję w drobną kostkę, dodaję szczyptę cukru i mieszam aby jabłko nie ściemniało... Do salaterki dokładam ziemniaki i szynkę pokrojone w większą  kostkę, dodaję musztardę, majonez i pokrojony szczypiorek...  Przyprawiam pieprzem, sporadycznie solą ponieważ ziemniak są już pokrojone a szynka i ogórki kiszone są też słonawe... Całość mieszam i odstawiam do lodówki  na dwie, trzy godziny aby smaki przegryzły się....



niedziela, 7 marca 2021

Kotlety mielone z pieczarkami

 


Kotlety z pieczarkami to prosty sposób, by chociaż trochę urozmaicić tradycyjne mielone... Są aromatyczne, soczyste i wybornie smakują... Można je podawać z ziemniakami, makaronem, frytkami... Ja podałam je z ryżem i sałatką z pomidorów, papryki, cebuli, oliwek i szpinaku... Zawsze mielimy podwójną porcję mięsa (najlepiej łopatki wieprzowej) aby przyrządzić z niej dwa obiady...

Składniki:)

500 g mielonej łopatki,

250 g pieczarek,

    2 jaja,

    1 cebula,

    3 ząbki czosnku,

    2 łyżki bułki tartej,

    1 łyżeczkę ziół prowansalskich,

       sól, pieprz,

      bułka tarta,

      olej do smażenia

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę... Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy  cebulę i pokrojone pieczarki... Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż wyparuje woda... Studzimy... Do salaterki wbijam 2 jaja, roztrzepuję, dodaję bułkę tartą aby namokła, dodaję masę mięsną, zioła przesmażone pieczarki, czosnek przepuszczony przez praskę... Ostrożnie ( pieczarki były już wcześniej solone) doprawiam pieprzem i solą...  Masę dobrze wyrabiam... Formuję 4 cztery kotlety, panieruję w bułce tartej i smażę na rumiano... Pozostałe mięso przykrywam folią spożywczą na kolejny obiad ponieważ  nie lubimy odgrzewanego  czy osmażanego mielonego...




środa, 3 marca 2021

Zupa pomidorowa z ryżem

 


Moja ulubiona zupa to  właśnie pomidorówka... W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej, a przepis występuje w dziesiątkach wariantów... Zupę pomidorową uwielbiam  szczególnie w mroźne dni bo jest niezwykle rozgrzewająca, sycąca i świetnie smakuje... Tym razem zrobiłam ją na bazie esencjalnego rosołu z dodatkiem ryżem...

Składniki:)
1,5 l rosołu,
0,5 l domowego przecieru pomidorowego,
   1 łyżeczka miodu,
   2 łyżeczki pesto z bazylii,
      sól i pieprz do smaku,
0,5 szklanki ryżu,
0,5 szklanki zielonego groszku, 


Zawsze gotuję więcej rosołu aby mieć podkładkę pod zupy... Rosół rozmrażam i zagotowuję, dodaję cały  słoiczek domowego przecieru pomidorowego, miód, pesto, sól i pieprz do smaku... W garnuszku na wrzątek wrzucam zielony groszek... Po około 5 minutach przecedzam na sitku i przelewam zimną wodą i dodaję do zupy... Ugotowany ryż wykładam na talerze i zalewam go zupą pomidorową...

* Zupa z żółtych pomidorów *

* Zupa pomidorowa z pastą paprykową *,

* Zupa pomidorowa z makaronem *