wtorek, 15 grudnia 2015

Wrapy z rukolą i łososiem

Bardzo lubimy dania proste i przede wszystkim szybkie... Wrapy robię dosyć często... Jest  to bardzo smaczna przekąska... Wg mnie wcale nie jest kaloryczna... Zawsze w lodówce mam zapas tortilli... 
Gdy tylko przyjdzie ochota na wrapy, wystarczy zejść do lodówki... Wrapy można przyrządzać z różnymi dodatkami...


Składniki:

  1 paczka tortilli,
  1 serek Almette z ziołami,
  1 paczka rukoli,
  4 plastry żółtego sera,
  4 pomidory suszone,
10 dkg łososia,


Placki tortilli smaruję serkiem ziołowym... Następnie układam rukolę, plastry sera, posypuję drobno pokrojonymi, suszonymi pomidorami i  na to wszystko układam plastry łososia... Każdy placek zwijam w rulon i owijam folią spożywczą. Tak przygotowane wrapy zostawiam w lodówce na 3 godziny...


Po tym czasie wyjmuję wrapy i kroję na małe kawałki... Podajemy na zimno... Takie małe przekąski są świetne na spotkania, imprezy, przyjęcia... Bardzo szybko znikają z talerzy...


niedziela, 13 grudnia 2015

Roladki ze schabu


Zawsze uważaliśmy, że najlepsze rolady są z wołowiny... O, jakże się pomyliliśmy... Roladki ze schabu są bardzo kruche, delikatne i pyszne... I co najważniejsze, wykonuje się je bardzo szybko... Roladki podałam z modrą (czerwoną) kapustą  i oczywiście z kluskami śląskimi... Dzisiejszy, niedzielny obiad był wyśmienity... Do tego dania, Eryk podał kieliszek białego wina...


Składniki:

80 dkg schabu,
  2 cebule pokrojone w kostkę,
  2 ogórki kiszone, pokrojone wzdłuż na 6 części, 
  2 marchewki, pokrojone wzdłuż na 6 części,
  2 kiełbaski śląskie również wzdłuż pokrojone,
  3 łyżki oleju,
     musztarda,
     pieprz, sól, papryka,  


Schab został pokrojony na 6 plastrów... Potem cieniutko rozbity... Każdy plaster posmarowałam musztardą, posypałam cebulką i ułożyłam; ogórek, kiełbasę i marchewkę... Roladki zwinęłam i spięłam szpilkami... Do rondla dałam olej i cebulkę... Na gorący olej i lekko podrumienioną cebulkę układałam roladki a następnie je zrumieniłam... Podlewałam wodą i dusiłam do miękkości... Pod koniec duszenia dodałam słodką paprykę w proszku...  Doprawiłam solą i pieprzem... Z cebulki wytworzył się sosik, którego nie zagęszczałam mąką... Dwie roladki zostaną zamrożone a kolejne dwie będą na jutrzejszy obiad...



sobota, 12 grudnia 2015

Sos chili z pomidorami...



Bardzo lubimy pikantny sos pomidorów i papryczek chilli... Wczoraj robiłam kolejną partię... Pomidory o tym czasie są jeszcze bardzo tanie ja mam jeszcze ich sporo... Taki sos używamy do jajek gotowanych na twardo, do kanapek, fasolki po bretońsku, bigosu, wędlin, placków ziemniaczanych a nawet do białego sera... 

Najważniejsze składniki, takie jak pomidory i papryczka chilli są z naszego ogrodu... Są pyszne ponieważ pochodzą z uprawy ekologicznej...



Składniki:)
  1,5 kg pomidorów,
  12  papryczek chili,
    5 goździków,
    6 gwiazdek anyżkowych,
    1 spory kawałek imbiru,
 0,8 kg cukru,
100 ml czerwonego octu winnego,
100 ml czerwonego wina,


Połowę pomidorów kroję na ćwiartki i miksuję z drobno pokrojonym imbirem,  winem i octem... Potem dodaję papryczki chili... 
Z 6 papryczek wybieram pestki, w pozostałych zostawiam ponieważ  lubimy bardzo ostry sos... Pozostałe pomidory kroję w kostkę i dodaję do już zmiksowanych... 

Całość gotuję do odparowania... Na koniec dodaję cukier i przez chwilkę gotuję... Do wyparzonych słoiczków po musztardzie Kamis wkładam sos... Pasteryzuję przez 15 minut... Potem słoiczki odwracam... Kiedy będą zimne, odkładam na półkę...


piątek, 11 grudnia 2015

Rogaliki


Bardzo często przygotowuję rogaliki drożdżowe... Dlaczego? są przepyszne, mięciutkie i... po upieczeniu szybko znikają... Rogaliki najczęściej nadziewam konfiturą śliwkową, truskawkową lub czereśniową...


Składniki:

120 g masła,
200 ml  mleka,
    8 dkg drożdży,
    3 jaja,
    1 cukier waniliowy,
 2/3 szkl. cukru pudru,
 3/5 szkl. mąki tortowej,


Drożdże rozpuścić w 6 łyżkach mleka... Dodać łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki... Zaczyn mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia... Cukier puder, waniliowy i jajka ubijamy na puszystą masę... Potem dodałam mąkę letnie mleko, zaczyn drożdżowy i roztopione, ostudzone masło... Masę dobrze wyrabiam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia... Ciasto po wyrośnięciu,  podzieliłam na 3 kulki... Każdą kulkę rozwałkowałam i pokroiłam na 8 trójkątów...Trójkąciki posmarowałam konfiturą i zwijałam w rogaliki... Piekarnik nagrzałam do 180 st.C i piekłam 15-20 minut, tak by nie przypalić...