Bardzo lubimy młode ziemniaki... Sadziłam je w workach co kilkanaście dni aby wydłużyć ich cykl dojrzewania... Tym samym młode ziemniaczki mamy dosyć długo... Tym razem na piątkowy obiad zrobiłam naszą ulubioną sałatkę z kalafiorem i z ziemniakami...
Składniki:)
5 młodych ziemniaków,
połówka kalafiora,
2 łyżki pokrojonego szczypiorku,
3 jaja ugotowane na twardo,
1 biała cebulka,
1 ogórek małosolny,
4 rzodkiewki,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki majonezu,
1 łyżeczka musztardy kremskiej,
sól, pieprz,
przyprawa toskańska z suszonymi pomidorami,
Kalafiora podzieliłam na różyczki i wrzuciłam na gotującą się osoloną wodę... Gotowałam około 6 minut aby był al dente... Ziemniaki ugotowałam w mundurkach... Po ugotowaniu i ostudzeniu, obrałam i pokroiłam w bardzo dużą kostkę, dodałam różyczki kalafiora... Cebulkę, ugotowane dwa jaja na twardo, rzodkiewkę i ogórka małosolnego pokroiłam w drobną kostkę... Dodałam grubo mielony pieprz, czosnek przepuszczony przez praskę, musztardę oraz majonez oraz pokrojony szczypiorek... Wszystkie składniki delikatnie wymieszałam i sałatkę odstawiłam na godzinę do lodówki... Jedno jajo pokrojone na ćwiartki ułożyłam na sałatce...
Sałatkę podałam z dorszem atlantyckim, sałatką z żółtego pomidora, mizerią bez śmietany, ugotowanym kalafiorem... Całość posypałam przyprawą toskańską... Uzupełnieniem obiadu była szklanka soku jabłkowego, który jest nie tylko smaczny ale także przynosi liczne korzyści dla zdrowia...