sobota, 27 sierpnia 2016
Pieczone ziemniaki z boczkiem
Ziemniaki faszerowane wędzonym boczkiem są świetnym dodatkiem do dania głównego czyli mięsa i surówki... Rzecz prosta a jednak bardzo pyszna, pachnąca czosnkiem i boczkiem...
Składniki:)
4 ziemniaki średniej wielkości,
10 dkg wędzonego, surowego boczku,
3 ząbki czosnku,
Marynata:)
2 łyżki oleju kujawskiego,
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
sól, pieprz,
4 ziemniaki obieram i nacinam do około 2/3 wysokości... W miseczce łączę wszystkie składniki marynaty... Boczek kroję na niewielkie paseczki, czosnek w plasterki... W nacięcia ziemniaków wkładam pasemka boczku i w co drugie nacięcie, cienki plasterek czosnku... Gotowe ziemniaki obtaczam w marynacie, układam na blaszce do pieczenia... Ziemniaki pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190°
piątek, 26 sierpnia 2016
Niemiecka sałatka ziemniaczana
Ilekroć jestem w Niemczech, w typowej knajpce zamawiam (Kartoffelsalat) sałatkę ziemniaczaną z oplerkiem (grubą parówką)... Normalnie w domu nie jemy żadnych parówek... Gdy w jednym z bardzo popularnych marketów jest Tydzień niemiecki i w ofercie są oplerki lub kiełbaski norymberskie to zawsze kupujemy i robimy taką sałatkę ziemniaczaną...
Składniki:)
500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
2 średnie ogórki konserwowe,
2 plastry szynki gotowanej,
2 jajka na twardo,
3 łyżki majonezu,
1 łyżka musztardy,
1 niewielka cebulka,
2 łyżeczki octu winnego, białego,
sol, pieprz do smaku,
Ziemniaki i jajka obieram i kroję w grubszą kostkę, natomiast cebulkę i korniszony w drobniejszą, szynkę w paseczki... Całość skrapiam octem winnym... Dodaję przyprawy, majonez i niezbyt ostrą musztardę... Wszystko mieszam... Sprawdzam smak i ewentualnie jeszcze doprawiam... Sałatkę odstawiam do lodówki na 3 - 4 godziny... Podana z parówką, idealnie pasuje jako danie obiadowe...
środa, 17 sierpnia 2016
Śledzie marynowane z czerwoną cebulą
Muszę się przyznać, że oboje z Erykiem jesteśmy wielbicielami śledzi i jemy je na śniadanie w co drugą sobotę i niedzielę... Są bajecznie pyszne i proste w przygotowaniu...
Składniki:)
1/2 kg śledzi a la matias,
2 czerwone cebule,
3 łyżki cukru,
2 łyżeczki cukru,
1 szklanka wody,
3/4 szklanki octu malinowego,
1/3 szklanki oleju,
sól, pieprz,
2 liście laurowe,
5 ziaren angielskiego ziela,
Śledzie moczę przez 6 godzin i 3 - krotnie wymieniam wodę... W garnuszku gotuję wodę z octem, cukrem i przyprawami... Śledzie układam w słoiku i zalewam ostudzonym wywarem... Przez dwa dni pozostają w lodówce... Śledzie wyciągam z zalewy octowej i układam w salaterce zalewam olejem... Cebulę czerwoną kroję w bardzo cieniutkie piórka, dodaję 2 łyżeczki cukru i po chwili wygniatam ręką tak długo aby puściła sok... Śledzie posypuję odciśnięta cebulą, dodaję ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę...
poniedziałek, 15 sierpnia 2016
Żurek z pieczarkami, wieprzowiną i kiełbasą
Uwielbiamy żurek na zakwasie.... Tak się przyjęło, że podaję go na obiad w sobotę...i to co zostaje zjadamy we wtorek... Każdy region naszego kraju ma swój przepis na żurek... Serwowany jest z ziemniakami gotowanymi osobno... Żurek gotuję z różnymi dodatkami i zawsze jest pyszny... Tym razem też jest smaczny i bardzo pożywny...
Składniki:)
250 ml zakwasu,
30 dkg łopatki,
2 śląskie kiełbaski,
30 dkg pieczarek,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 marchewka,
1 mała pietruszka,
zielony koperek,
sól, pieprz i cukier do smaku,
Do garnka wlewam około 2 litery wody... Dodaję umytą drobno pokrojoną łopatkę, cebulę i czosnek, obraną całą pietruszkę i marchew... Gotuję około 30 minut... Obieram pieczarki i pokrojone w plasterki dokładam do wywaru... Po 10 minutach wkładam pokrojoną w pół plasterki kiełbasę... Doprawiam solą i pieprzem... Po kilku minutach wlewam część zakwasu... Sprawdzam, jeżeli zupa jest mało kwaśna dolewam więcej zakwasu... Nie lubimy zbyt kwaśnego żuru... Zawsze do żuru dodaję szczyptę cukru i w miarę potrzeby doprawiam solą morską i po ugotowaniu posypuje zielonym koperkiem... W między czasie, w osobnym garnku gotują się ziemniaki, które po ugotowaniu podaję z żurkiem...
piątek, 12 sierpnia 2016
Leczo z cukinią, papryką, kiełbasą i wieprzowiną
Leczo, węg.lecsó jest węgierską potrawą, znaną także na Słowacji, Ukrainie, Austrii, Izraelu i oczywiście w Polsce... Leczo sporządzane jest z różnymi dodatkami... To danie można nazwać misz-masz... Przepis na leczo powinien zawsze zawierać: paprykę, cebulę, pomidory...
Składniki:)
30 dkg łopatki wieprzowej,
2 cebule,
2 śląskie kiełbaski,
1 cukinia około 0,5 kg
2 papryki czerwone,
5 dużych pomidorów,
4 łyżki oliwy,
papryka słodka, ostra,
sól, pieprz,
Umytą łopatkę kroję na 2 plastry... Osuszam w ręcznik papierowy... Wrzucam na rozgrzany w garnku, olej... Smażę 5 minut na niezbyt ostrym ogniu... W tym czasie obieram cebulę i kroję w piórka i dodaję do mięsa... Pomidory sparzam we wrzątku i obieram ze skórki, kroję w kostkę i dokładam do mięsa i cebuli... Duszę około 15 minut... Mieszam aby nie przypaliło się... Dodaję pokrojoną w plasterki kiełbasę i w kostkę paprykę i cukinię... Wlewam 0,5 l wody i całość gotuję z 15 minut... Doprawiam solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką... Po około 40 minutach leczo jest gotowe i powinno mieć gęstą i miękką konsystencję... Podaję z bułką lub chlebem...
czwartek, 11 sierpnia 2016
Filet z kurczaka z imbirem i czosnkiem
U mnie dosyć często na obiad jest filet z kurczaka bo to nasze ulubione mięso... Tym razem był z imbirem, czosnkiem i obtoczony w panierce...
I powiem bardzo szczerze: "kiedy człowiek jest głodny, prawie wszystko mu smakuje, lecz kiedy jest syty, nawet miód przyprawia go o mdłości".
Składniki:)
2 filety z kurczaka,
1 jajko,
5 ząbków czosnku,
2 cm kawałeczek imbiru,
tarta bułka, sól, olej,
Umyte filety z kurczaka nacieram utartym imbirem i rozgniecionym czosnkiem... Pozostawiam na 10 -15 minut, solę i maczam ze wszystkich stron w rozkłóconym jajku i obtaczam w tartej bułce... Na patelni rozgrzewam olej i smażę filety na rumiany kolor... W między czasie gotuję fasolkę szparagową i obraną kalarepkę... Do smażącego się fileta dołożyłam 2 ugotowane ziemniaki, które zostały mi z poprzedniego obiadu... Miałam też trochę ugotowanego makaronu świderki... Odgrzałam go na 1 łyżce oleju... Wymieszałam, dodając trochę marynowanego czosnku, ćwiartkę czerwonej cebuli pokrojonej w piórka, 2 kawałeczki suszonych pomidorów, pokrojony szczypior z cebulki... Na talerzu położyłam również połówkę pomidora aby ożywić to danie...
poniedziałek, 8 sierpnia 2016
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Pulpeciki w sosie pomidorowym to świetny pomysł na szybki obiad... Są pikantne, aromatyczne i bardzo smaczne... Idealne z ryżem... Oczywiście można podać z makaronem, ziemniakami albo ze świeżą bułką...
Składniki:)
0,5 kg łopatki lub od szynki,
1 malutka bułeczka,
2 cebulki,
2 ząbki czosnku,
1 jajo,
1 puszka pomidorów Pelati,
1 marchewka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki maki krupczatki,
1 łyżeczka cukru, lub miodu,
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie,
kawałeczek papryczki chili,
kilka listków bazylii, gałązki zielonej pietruszki,
olej do smażenia,
Kupując kawałek mięsa w masarni, proszę o zmielenie...
1 małą cebulkę drobno pokrojoną, przez chwilę podsmażam na łyżce oleju, dosłownie po minucie dodaję pokrojony czosnek... Mieszam i odstawiam do wystudzenia... Bułeczkę na moment moczę w wodzie... Do salaterki wkładam mięso, dodaje zeszkloną cebulkę i czosnek, odciśniętą bułkę, 1 jajko, pokrojoną pietruszkę i koperek... Solę i pieprzę wg uznania... Masę wyrabiam łyżką... Na talerzu mieszam: 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i krupczatkę... Formuję okrągłe kulki i obtaczam w mące... Do rondla wlewam 3 łyżki oleju, podgrzewam i smażę pulpeciki na złoty kolor...
Przygotowuję sos pomidorowy...
Do garnka wlewam 1 łyżkę oleju, wkładam pokrojoną, drugą cebulkę i marchew startą na tarle o dużych oczkach... Mieszam aby się nie przypaliło... Po chwili dodaję pomidory Pelati, paprykę słodką, chili, zioła, cukier albo miód... Solę bardzo ostrożnie... Gotuję około 10 minut... W międzyczasie gotuję 1 woreczek ryżu... Kiedy sos jest już ugotowany, dodaję bazylię i miksuję blenderem... W przypadku gdy sos jest gęsty, dodaję 1/3 szklanki wody... Zagotowuję... Sos jeszcze zgęstnieje po włożeniu usmażonych pulpecików ponieważ były obtaczane w mące... Całość gotuję przez 5 minut... Sprawdzam czy jest dobrze doprawione... Jeżeli danie jest gotowe, na talerz wlewam sos, wykładam pulpeciki i ryż... Naprawdę, obiad jest przepyszny...
sobota, 6 sierpnia 2016
Torcik z serka śmietankowego i łososia
W czasie naszych wojaży, w jednym z niemieckich hoteli mieliśmy szeroką ofertę przysmaków śniadaniowych, był m.in. torcik z sera i łososia... Bardzo mi smakował... Pierwszą, niewielką porcję zjadłam z ogromnym apetytem... Przy drugiej zastanawiałam się nad składem by w domu zrobić coś podobnego... Od tamtej pory to danie robię zawsze na domowe imprezy...
Składniki:)5 pudełek serka typu: ( Almette, PicxFrisch Kräuter (Lidl) lub Philadelphia)
20 dkg wędzonego łososia norweskiego w plastrach,
4 ząbki czosnku,
koperek, sól i pieprz do smaku,
niewielka salaterka i folia spożywcza,
Niezbyt dużą salaterkę ponad brzegi wykładam folią spożywczą... Na dnie układam gałązki koperku i plaster łososia pokrojonego w paseczki... Sprawdzam czy serki nie mają na wierzchu serwatki, jeżeli jest, to ją odlewam... Serki wykładam do miseczki doprawiam wg uznania solą i pieprzem... Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę... Łososia kroję w bardzo drobne paseczki i dodaję do serka... Bardzo dokładnie ale delikatnie mieszam całą masę... Następnie przekładam do salaterki i na górze równiutko rozsmarowuję... Masę serową przykrywam wystającą folią spożywczą... Torcik serowy wkładam na kilka godzin do lodówki... Schłodzony doskonale smakuje... Można podawać go z bagietka, ogórkiem kiszonym lub konserwowym, sałatą, pomidorami, rzodkiewką... Wg mnie taki torcik jest bardzo pyszny...
Subskrybuj:
Posty (Atom)