Placki ziemniaczane to klasyka w polskiej kuchni... Są naprawdę bardzo proste w wykonaniu i przede wszystkim przepyszne... Robię placki z różnymi dodatkami: pietruszką, kalarepką, koperkiem, ryżem, żółtym serem... Tym razem do placków ziemniaczanych zrobiłam sos pieczarkowy... To danie wyjątkowo nam smakowało...
* Placki ziemniaczane z kalarepką *
* Placki ziemniaczane z zieloną pietruszką *
* Placki ziemniaczane z koperkiem *
* Placki z młodych ziemniaków *
* Placki ziemniaczane z ryżem *
* Placki ziemniaczane z żółtym serem *
* Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką *
Składniki na sos pieczarkowy:)
30 dkg pieczarek,
2 suszone podgrzybki,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka mąki pszennej,
1 łyżka posiekanej pietruszki,
1 łyżka posiekanego koperku,
sól, pieprz,
Na patelni rozgrzewam olej i dodaję, pokruszone suszone podgrzybki, cebulę krojoną na półplasterki, pieczarki i czosnek na plasterki... Dodaję troszeczkę soli aby pieczarki szybciej puściły sok... Mieszam aż pieczarki odparują i przyrumienią się... W szklance wody roztrzepuję łyżeczkę mąki pszennej i wlewam do pieczarek i dokładnie mieszam aby nie zrobiły się grudki... Doprawiam pieprzem i w razie potrzeby solą... Dodaję pokrojoną zieleninę i sos gotowy...