niedziela, 29 września 2024

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

 

Placki ziemniaczane to klasyka w polskiej kuchni... Są naprawdę bardzo proste w wykonaniu i przede wszystkim przepyszne... Robię placki z różnymi dodatkami: pietruszką, kalarepką, koperkiem, ryżem, żółtym serem... Tym razem do placków ziemniaczanych zrobiłam sos pieczarkowy... To danie wyjątkowo nam smakowało...

* Placki ziemniaczane z kalarepką *

* Placki ziemniaczane z zieloną pietruszką * 

* Placki ziemniaczane z koperkiem *

* Placki z młodych ziemniaków * 

* Placki ziemniaczane z ryżem * 

* Placki ziemniaczane z żółtym serem * 

* Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką * 

* Placki ziemniaczane... * 

 Składniki na sos pieczarkowy:)

  30 dkg pieczarek,

    2 suszone podgrzybki,

    2 cebule,

    2 ząbki czosnku,

   2 łyżki oleju,

   1 łyżeczka mąki pszennej,

   1 łyżka posiekanej pietruszki,

   1 łyżka posiekanego koperku,

      sól, pieprz, 

Na patelni rozgrzewam olej i dodaję, pokruszone suszone podgrzybki, cebulę krojoną na półplasterki, pieczarki i czosnek na plasterki... Dodaję troszeczkę soli aby pieczarki szybciej puściły sok... Mieszam aż pieczarki odparują i przyrumienią się... W szklance wody roztrzepuję łyżeczkę mąki pszennej i wlewam do pieczarek i dokładnie mieszam aby nie zrobiły się grudki... Doprawiam  pieprzem i w razie potrzeby solą... Dodaję pokrojoną zieleninę i sos gotowy...


wtorek, 24 września 2024

Sałatka z kalafiora, pomidorków, kukurydzy,

 

Kalafior dosyć często gości na naszym stole... Jest niskokaloryczny, łatwo dostępny i bardzo smaczny... To bardzo cenne warzywo i bogate w witaminy i składniki mineralne... Sałatka z kalafiorem jest pyszna, jako danie do obiadu ale i przekąska na śniadanie czy kolację...

Składniki:)

  1 mały kalafior,

10 rzodkiewek,

10 pomidorków koktajlowych,

  1 mała puszka kukurydzy,  

     pół czerwonej papryki,

  1 ogórek zielony,

  1 czerwona cebula,

  3 łyżki majonezu,

     kilka liści zielonej sałaty, 

     szczypiorek,

     sól, pieprz,


Kalafior gotuję al dente... Jest niskokaloryczny, łatwo dostępny i bardzo smaczny... To bardzo cenne warzywo i bogate w witaminy i składniki mineralne... Dodaję kukurydzę, pokrojone: rzodkiewki, w półplasterki ogórki, czerwoną cebulkę, czerwoną paprykę, porwane liście sałaty, pokrojony szczypiorek, sol pieprz do smaku i majonez... Wszystko dokładnie mieszam i schładzam w lodowce conajmniej przez 2 godziny..



wtorek, 3 września 2024

Surówka z młodej kapusty kiszonej z pomidorami

 


Młoda kapusta kiszona jest nie tylko pełna smaku i aromatu, ale także charakteryzuje się wyjątkową chrupkością... Kisi  się błyskawicznie, już po trzech dniach jest ukiszona i jest naprawdę przepyszna... Z takiej kapusty robię surówkę do obiadu...

  Składniki:)

 30 dkg młodej kapusty,

 10 pomidorków koktajlowych 

   1 duża marchewka,

   5 rzodkiewek,

   1 cebulka,

     pół pęczka koperku zielonego,

 2 łyżeczki cukru,

 2 łyżki oliwy E.V.

   pieprz,


Kapustę kiszoną odciskam z soku... Ścieram marchew na tarce o dużych oczkach... Dodaję cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, rzodkiewki pokrojone w plasterki, pomidorki w ćwiartki, dodaję oliwę, cukier, świeżo zmielony pieprz, pokrojony koperek... Delikatnie mieszam  i podaję do obiadu...


poniedziałek, 2 września 2024

Kluski ziemniaczane z pietruszką

 

Tym razem na niedzielny obiad zrobiłam kluski ziemniaczane z zieloną pietruszką... Kilka razy zrobiłam z koperkiem... Jedne i drugie są przepyszne...

Składniki:)

  0,5 kg ziemniaków, 

     1 łyżka mąki ziemniaczanej,

     1 jajko,

       pół szklanki mąki,

      pęczek pietruszki,

      sól,

Ziemniaki gotuję do miękkości... Odcedzam i od razu rozgniatam praską na gładką masę... Dodaję mąkę, pokrojoną zieloną pietruszkę, jajko i wyrabiam w jednolite ciasto... Wykładam na stolnicę, podsypuję mąką i robię wałeczek, który dzielę na 2 cm kawałeczki, następnie formuję wałeczek... Kluski gotuję w osolonej wodzie przez około 3 minuty, licząc od czasu wypłynięcia... Kluseczki podałam z gulaszem wołowym i  gotowaną białą kapustą...