Nie każdy lubi kalafiora ze względu na jego smak, aromat... My go uwielbiamy i latem bardzo często gości na naszym stole... Kilka dni temu na piątkowy obiad zrobiłam makaron z kalafiorem... To była doskonała propozycja obiadowa...
Składniki:)
Włoski makaron pappardelle według uznania (bardzo szerokie wstążki)
połówka kalafiora,
pół cukinii,
pół papryki czerwonej,
cebula,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki oliwy E.V.
suszony tymianek, zioła prowansalskie,
rzeżucha,
sól, pieprz
Kalafior blanszuję we wrzątku przez 5 minut... Na patelni rozgrzewam oliwę dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.... Podsmażam, po 5 minutach dodaję pokrojoną cukinię i paprykę... Doprawiam pieprzem, solą, dodaję tymianek i zioła prowansalskie... W międzyczasie gotuję makaron al dente... Odcedzam makaron i łączę z cebulą, papryką oraz z kalafiorem... Rozkładam na talerze i posypuję rzeżuchą...