Suszone pomidory są pyszne, mają wyjątkowy smak i co najważniejsze posiadają zwiększoną zawartość likopenu (przeciwutleniacz, który zmniejsza ryzyko zawałów, i rozwoju nowotworów), obniżają ciśnienie krwi... Co roku suszę spore ilości pomidorów... Przechowuję je w szklanym słoju i przyrządzam na bieżąco...
Składniki:)25 dkg suszonych pomidorów,
1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki,
1 łyżka octu winnego lub jabłkowego,
oliwa,,
zioła: 3 gałązki tymianku, 3 listki bazylii, kilka listków oregano,
W garnku gotuję 1 litr wody, dodaję łyżkę octu... Na gotującą wodę wrzucam suszone pomidory aby pozbyć je ze soli... Gotuję przez 1 minutę... Odcedzam na sicie a później rozkładam na papierowym ręczniku aby pozbyć z nich wodę... Na dno słoiczka daję plasterki czosnku i zioła, latem świeże zimą suszone... Zawsze należy pamiętać o jednej zasadzie lepiej dać ziół mniej niż przesadzić z ich ilością... Pomidory w słoiczku układam luźno i zalewam oliwą E.V.... Tak przyrządzonych pomidorów nigdy nie przechowuję w lodówce ale jest jeden warunek, muszą być całkowicie zalane oliwą...