poniedziałek, 27 listopada 2017

Krupnik na żołądkach drobiowych


Krupnik to jedna z najpopularniejszych polskich zup...  Tym razem zrobiłam ją na żołądkach  drobiowych... Jest  pożywna i prosta w wykonaniu... Do dziś pamiętam jej smak z dzieciństwa... Oboje bardzo lubimy krupnik a za wiosennym? Eryk przepada...
Składniki:)
40 dkg żołądków,
  1 marchew,
  1 pietruszka,
  1 cebula,
  1 łyżka oleju,
  3 średnie ziemniaki,
  4 łyżki kaszy,
     kawałek selera,
     zielona pietruszka, liść lubczyka,
     sól, pieprz,


Żołądki umyłam, pokroiłam... W garnku rozgrzałam łyżkę oleju, włożyłam żołądki i przez 10 minut  podsmażyłam je... Potem dołożyłam drobno pokrojone jarzyny (seler, ziemniaki, pietruszkę, cebulę, pietruszkę, marchew) i dalej smażyłam po około 5 minutach dołożyłam kaszę... Zalałam gotującą wodą około 1, 5 litra... Całość gotowałam do miękkości... Doprawiłam solą i pieprzem... Dołożyłam  garść mrożonej fasolki szparagowej... Do gotowej zupy włożyłam pokrojony lubczyk i pietruszkę...


czwartek, 23 listopada 2017

Zupa dyniowa

Jesienią kiedy królują dynie, zupa z nich przyrządzona gości dosyć często... Oboje lubimy ją... Taka zupa jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu... Nigdy nie gotowałam jej z mięsem... Podobno jest przepyszna... Tym razem zrobiłam ją z boczkiem... Muszę przyznać, że jest przepyszna...
Składniki:)
  1 kg pokrojonej ze skórką dyni Hokkaido,
10 dkg boczku wędzonego,
  4 ząbki czosnku,
     pół czerwonej papryki,
     kawałeczek papryczki chili,
  3 łyżki oleju,
  1 cebula,
  1 marchew,
     kawałek selera,
     kawałek pietruszki,
     pół łyżeczki cynamonu,
     sól, pieprz, słodka, czerwona papryka w proszku,
     zielona pietruszka,
     woda,
 Do garnka w którym ma być gotowana zupa wlałam olej i włożyłam bardzo cienkie plastry boczku... Chciałam by boczek był chrupiący więc smażyłam go na niezbyt ostrym ogniu... Po usmażeniu odłożyłam go na talerzyk... Na gorący tłuszcz włożyłam pokrojoną cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, dynię, seler, papryki, cynamon... Mieszałam  aby się nie przypaliło, po około 5 minutach wlałam 1 litr przegotowanej wody... Warzywa gotowałam do miękkości, następnie zmiksowałam na gładki krem... Doprawiłam solą, pieprzem i papryką w proszku zagotowałam... Osobno ugotowany makaron kokardki wyłożyłam na talerz, zalałam zupą, na wierzch włożyłam chrupiący boczek, posypałam zieloną pietruszkę... Zupa gotowa...

* Zupa dyniowa *






wtorek, 21 listopada 2017

Filet z kurczaka z serem


Co mam zrobić na obiad... Przypuszczam, że  to pytanie pada niemal w każdym domu... Coś dobrego i szybkiego... Może być coś z kurczaka... Dobrze, bo to moje i Eryka ulubione mięso...  Na szybki niedzielny obiad przygotowałam filety z kurczaka z żółtym serem... Niestety, nie miałam mozzarelli, ona jest najlepsza do zapiekania... Tym razem wykorzystałam ser gouda i też było pyszne... 
Składniki:)
 1 duży filet z kurczaka,
 2 plastry sera żółtego,
10 dkg chudego boczku wędzonego,
  1 jajo,
  2 ząbki czosnku,
     olej do smażenia,
     kawałek pora,
     bułka tarta do panierowania,
     sól, pieprz,


Filet podzieliłam na dwie części, rozbiłam tłuczkiem do mięsa... Jajo roztrzepałam dodałam sól, pieprz i czosnek przepuszczony przez  praskę... Wszystko dobrze rozmieszałam... Zanurzałam filety i obtaczałam w bułce tartej... Filety smażyłam na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor... Usmażone  filety przełożyłam do brytfanki do zapiekanek... Na każdym położyłam plaster żółtego sera... Boczek pokrojony w drobną kostkę przesmażyłam na rumiano na 1 łyżce oleju... W czasie smażenia dodałam drobno pokrojony por... Filety posypałam przesmażony boczkiem i piekłam 7 - 8 minut w temperaturze 190°C... Filety podałam z ziemniakami, kapustą pekińską, zieloną sałatką i  przesmażonymi wstążkami z marchewki... A do picia? po pół szklanki piwa...


niedziela, 19 listopada 2017

Knedle z serem i ze śliwkami


I chociaż mamy listopad to na targu można jeszcze kupić śliwki węgierki... Przypuszczam, że są z eksportu lecz nie mam pojęcia z jakiego kraju... Nie mogłam się oprzeć i kupiłam pół kilograma... Zrobiłam knedle z serem, polane bułką tartą...

Składniki:)
     1/2  kg śliwek węgierek,
         1 szklanka mąki ziemniaczanej,
             wsypać 3/4 pozostałą dodać gdyby ciasto było zbyt rzadkie
        1  szklanka mąki pszennej,
      70  dkg ugotowanych ziemniaków zmielonych
            lub przepuszczonych przez praskę,
      25  dkg sera twarogowego tłustego, półtłustego zmielonego,
        1 całe jajo,
        2 łyżki masła,
        1 łyżka bułki tartej,
           sól,

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i wyrabiam w jedną kulę... Gdyby ciasto było rzadkie należy dodać  1/4 mąki ziemniaczanej... Roluję wałek i odrywam  kawałki  trochę większe  od orzecha włoskiego... Spłaszczam w dłoniach placuszek na jego środku umieszczam wypestkowaną śliwkę, którą dokładnie obklejam... Uformowane knedelki wrzucam na osoloną, gotującą wodę... Gotuję około 5 minut od wypłynięcia... W rondelku rozpuszczam masło i rumienię bułkę tartą, która rumienię... Łyżką cedzakową wyciągam knedle i polewam bułką tartą...

* Knedle ze śliwkami *


czwartek, 16 listopada 2017

Surówka z kapusty pekińskiej


Bardzo lubimy kapustę pekińską... Jest  znakomitym dodatkiem do obiadu... Szybko ją się robi i jest lekka i pyszna...

 Składniki:)
 1/2 główki kapusty pekińskiej,
    2 łyżki majonezu,
    1 marchewka,
    1 cebulka,
    1 jabłko,
       sól, pieprz,
       kilka kropel cytryny,
       kilka gałązek pietruszki,
     ( ja nie dodaję cukru ale można go dodać)



Kapustę i pietruszkę drobno poszatkowałam... Starłam jabłko i marchewkę... Cebulę pokroiłam w drobna kostkę... Posoliłam, dałam pieprz i skropiłam sokiem z cytryny...  Dodałam majonez... Całość wymieszałam i odstawiłam na 10 minut aby smaki się "przegryzły"... Surówkę podałam z ziemniakami i filetem z kurczaka...









niedziela, 5 listopada 2017

Chlebek bananowy


Sporadycznie kupujemy banany... Wolimy jabłka i inne owoce...
W ostatnim czasie niemal w każdym markecie są po cenie promocyjnej... Rzadko ulegam promocjom.. Tym razem kupiłam kilka bananów... Zaczęły zbyt szybko dojrzewać i bałam się, że
w następnym dniu znajdą się na kompostowniku... W moim domu nie marnuje się jedzenia... Odszukałam stary przepis na bananowca... Zerknęłam do internetu a tam  zobaczyłam  dziesiątki bardzo podobnych przepisów...

Składniki:)

   3 dojrzałe banany,
1/3 szklanki cukru,
   2 szklanki mąki pszennej,
   2 jaja,
1/2 szklanki oleju,
   1 płaska łyżeczka sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
   1 łyżeczka cynamonu,
      garść rodzynek,




W miseczce wymieszałam suche: mąkę, sodę, proszek do pieczenia... W garnku, obrane i pokrojone banany rozgniotłam widelcem... Wbiłam dwa jaja i wymieszałam...Następnie wsypałam sypkie, rodzynki, wlałam olej i wszystko dokładnie wymieszałam... Piekarnik rozgrzałam do 190°, keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam ciasto bananowe... Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam około 30 minut...  Wystudzone nadaje się do jedzenia... Jest wilgotne, mięciusieńkie... To proste, szybkie w wykonaniu ciasto... Zawsze się udaje i najważniejsze, jest bardzo smaczne...








piątek, 3 listopada 2017

Zupa dyniowa


Zupa dyniowa ma cudowny smak, wygląd, jest szybka i bardzo prosta w wykonaniu. To obowiązkowa zupa w jesiennym menu. Gości na naszym stole dosyć często.

Składniki:)
1 dynia Hokkaido około 1,20 kg
2 ząbki czosnku,
1 cebulka szalotka
2 łyżki oliwy z oliwek,
3 ziemniaki,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 łyżeczka papryki słodkiej,
1 mała łyżeczka curry,
   kawałeczek papryczki chili,
   sól, pieprz


Do garnka na gorący olej wrzuciłam obrane i pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, czosnek, papryczkę, cebulkę. Umyta dynię przekroiłam na pół a później w małą  kostkę. Oczywiście, wcześniej wyjęłam pestki. Całość mieszałam aby nie przypaliło się. Wlałam około 2 litrów wody. Gotowałam około 15 minut... Zupę zmiksowałam blenderem. Dodałam sól, pieprz, paprykę słodką sproszkowaną, curry. Gotowałam 5 minut.  Zupę podałam z ugotowanym ryżem.