Krupnik to jedna z najpopularniejszych polskich zup... Tym razem zrobiłam ją na żołądkach drobiowych... Jest pożywna i prosta w wykonaniu... Do dziś pamiętam jej smak z dzieciństwa... Oboje bardzo lubimy krupnik a za wiosennym? Eryk przepada...
Składniki:)
40 dkg żołądków,
1 marchew,
1 pietruszka,
1 cebula,
1 łyżka oleju,
3 średnie ziemniaki,
4 łyżki kaszy,
kawałek selera,
zielona pietruszka, liść lubczyka,
sól, pieprz,
Żołądki umyłam, pokroiłam... W garnku rozgrzałam łyżkę oleju, włożyłam żołądki i przez 10 minut podsmażyłam je... Potem dołożyłam drobno pokrojone jarzyny (seler, ziemniaki, pietruszkę, cebulę, pietruszkę, marchew) i dalej smażyłam po około 5 minutach dołożyłam kaszę... Zalałam gotującą wodą około 1, 5 litra... Całość gotowałam do miękkości... Doprawiłam solą i pieprzem... Dołożyłam garść mrożonej fasolki szparagowej... Do gotowej zupy włożyłam pokrojony lubczyk i pietruszkę...