czwartek, 30 czerwca 2016

Pasta z ciecierzycy z koperkiem


Pasta do pieczywa z ciecierzycy należy do naszych ulubionych smarowideł... Robimy ją dosyć często bo jest pyszna i bardzo delikatna... I co jest ważne? szybko się ją przyrządza...

Składniki:)
 1 puszka ciecierzycy,
 3 ząbki czosnku,
    pęczek koperku, 
2 łyżki dobrej oliwy,
    sól, czarny pieprz,
    łyżeczka soku z cytryny,


Ciecierzycę wykładam na sito i  przelewam kilka razy zimną wodą... Przekładam do naczynia gdzie będzie blendowana... Dodaję drobno pokrojony czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz... Blenduję na gładką masę... Sprawdzam czy jest dobrze doprawiona... Dodaję drobno pokrojony koper... Mieszam... Pasta jest nie tylko pyszna ale i bardzo zdrowa... 


poniedziałek, 27 czerwca 2016

Młody groszek cukrowy ze smażoną bułką tartą



Młody groszek cukrowy śmiało może zastąpić fasolkę szparagową... Jest pyszny, delikatny, chrupiący jednym słowem wyjątkowy... Może być jedzony na surowo, jako dodatek do sałatek,  gotowany, zrobiony na patelni... Świetna jest odmiana Groszku cukrowego "Bajka". Strąki są szerokie i długie ziarenka niewielkie...


Składniki:

 30 strąków zielonego groszku,
   2 łyżki oleju,
   1 łyżka bułki tartej,
      sól i cukier do smaku,

Zagotować wodę w naczyniu, dodać cukier (1/2 łyżeczki) posolić do smaku... Wrzucić umyte strąki i gotować 2 - 3 minuty... Nie przykrywać naczynia... Po ugotowaniu odcedziłam i wykłożyłam na talerz...  Na patelnię wlewam olej i dodaję bułkę tartą... Cały czas mieszam aby się delikatnie przyrumieniła... Zrumienioną bułką, polewam groszek cukrowy... 


Groszek cukrowy ze smażoną bułką tartą, podałam z ziemniakami,  mielonym i surówką z młodej kapusty...



piątek, 17 czerwca 2016

Młoda kapusta z marchewką i koperkiem


Druga połowa czerwca to pora kiedy dopiero młoda kapusta gości na moim stole... Mam wrażenie, że jest w niej troszkę mniej goryczki a główki są też większe i bardziej zbite... Taka kapusta jest aromatyczna, delikatna i znakomita... W moim rodzinnym domu nigdy nie zasmażało się kapusty tylko podtrzepywało mąką ziemniaczaną...

Składniki:)

1 główka kapusty,
3 średnie młode marchewki,
1 młoda cebula,
1 pęczek koperku,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka octu winnego,
3 łyżki oleju,
   sól, pieprz, 
   cukier do smaku,


Kapustę niezbyt drobno poszatkować... W garnku zagotować wodę i osolić... Na gotującą wodę wrzucić poszatkowaną kapustę... Gotować dosłownie 5 minut, po tym czasie odcedzić... Do odcedzonej kapusty wlać 1/2 szklanki wody, dodać poszatkowaną cebulę, startą marchewką ( tarka o dużych oczkach), oliwę, ocet, sól, pieprz... Dusić kapustę do miękkości... Kiedy  jest już gotowa, w pół szklance wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną  i wlać do garnka i dobrze wymieszać... Sprawdzić czy jest dobrze doprawiona... Na koniec wrzucić pokrojony koperek... Kapusta jest gotowa...


Młodą kapustę podałam z  KLUSKAMI ŚLĄSKIMI   i  ROLADKĄ ZE SCHABU
Obiad naprawdę był pyszny... Z jedliśmy go z prawdziwą przyjemnością...


piątek, 3 czerwca 2016

Grecka sałatka z białą fasolką


Sałatka grecka jest  pyszna, szybka i bardzo prosta w przygotowaniu... Niemal codziennie jedliśmy ją w czasie naszego pobytu w Grecji... Bardzo nam smakowała... Lubimy dania z fasoli, są zdrowe i można je przygotowywać przez cały rok...


Składniki:)

  1 puszka białej fasolki,
  1 pomidor,
  4 pomidory suszone,
  2 ząbki czosnku,
  6 liści sałaty,
  2 łyżeczki octu winnego,
     kilka zielonych lub czarnych oliwek,
  3 łyżki  oleju z suszonych pomidorów,
     sól, pieprz,
     tarty ser mozzarella,
     zielona pietruszka, koperek,


Fasolkę osączyć... Sałatę umyć, porwać na mniejsze części i włożyć do salaterki... Dodać białą fasolkę... Pomidora świeżego pokroić na grube plastry, suszonego na małe kawałeczki, oliwki na połówki, czosnek bardzo drobno posiekać i połączyć z sałatą i fasolką... Olej wymieszać z octem winnym i solą... Wylać na składniki sałatki i bardzo delikatnie wymieszać... Popieprzyć i posypać startą mozzarellą, zieloną pietruszką i koperkiem... Sałatka z białej fasolki była świetnym  dodatkiem do fileta z dorsza, dzisiejszego, piątkowego obiadu...