niedziela, 28 kwietnia 2019

Naleśniki z dżemem pomarańczowym


W piątek na obiad był dzień bezmięsny i zrobiłam naleśniki, chociaż w tym dniu nie obowiązywał post... Dosyć często robię na obiad naleśniki ponieważ oboje je bardzo lubimy... Tym razem były z dżemem pomarańczowym... Przypuszczam, że każdy ma swój sprawdzony przepis na naleśniki...

Składniki:)
   2 szklanki maki,
   2 szklanki wody mineralnej,
0,5 szklanki piwa,
   2 jaja,
      kilka kropel esencji pomarańczowej,
     szczypta soli,
     olej do smażenia,


Mieszam mikserem wszystkie składniki... Ciasto powinno spływać z łyżki, jednocześnie zostając na jej grzbiecie... Patelnię smarowałam olejem i smażyłam grubsze naleśniki... Dodatek piwa sprawia, że były puszyste... Posmarowałam dżemem  i udekorowałam świeżą, orzeźwiającą pomarańczą...


poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Śledzie z olejem z cebulą


Klasyczny śledź w oleju z cebulą gości bardzo często na naszym stole... W sobotę i niedzielę  regularnie jemy na śniadanie śledzie lub jakieś ryby... Uwielbiamy śledzie i robię je na różne sposoby...

Składniki:)
    6 pojedynczych filetów,
    2 duże cebule,
200 ml oleju rzepakowego,
    2 łyżki soku z cytryny,
    2 łyżki octu winnego,
    1 łyżeczka cukru,
    2 ogórki kiszone,
    2 liście laurowe,
    4 ziarna angielskiego ziela,
      spora  szczypta soli,


Śledzie moczę przez 12 godzin... Odcedzam, osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na kawałki... Gotuję 0,5 litra wody dodaję cukier, sól,  ocet winny... W międzyczasie cebulę kroję w piórka, przekładam na sito i przelewam gorącą zalewą... Studzę cebulę... W słoiku na przemian, układam śledzie, ogórek pokrojony w plastry  i przesypuję cebulą, dodaję liść laurowy i angielskie ziele... Do oleju dodaję sok z cytryny i zalewam śledzie... Słoik zakręcam i odstawiam do lodówki minimum na 24 godziny...






środa, 10 kwietnia 2019

Surówka z kapusty pekińskiej z oliwkami


Surówka z kapusty pekińskiej jest delikatna, krucha i bardzo pyszna... Kapusta pekińska dostarcza naszemu organizmowi dużo beta-karotenu, zawiera witaminę C, sole potasowe,  żelazo, kwas foliowy... Kapusta pekińska wspomaga układ odpornościowy, pomaga w walce z przeziębieniami oraz infekcjami...

Składniki:)
200 g kapusty pekińskiej,
    5 rzodkiewek,
  10  oliwek,
 1/2 czerwonej papryki,
    1 łyżka soku z cytryny,
    2 łyżki oliwy E.V.
    1 garść szpinaku,
    1 niewielka cebula,
    2 żabki czosnku,
    1 łyżeczka cukru,
    1 łyżeczka musztardy,
       sól,  pieprz wg uznania,
       


Kapustę i cebulę drobno posiekałam, posoliłam, dodałam cukier,  pokrojone na pół oliwki (kilka odłożyłam do dekoracji) i rzodkiewki w plasterkach... Paprykę pokroiłam na niewielkie kawałki a liście szpinaku porwałam... 

Czosnek przecisnęłam przez praskę do miseczki, dodałam musztardę, sok z cytryny, oliwę doprawiłam solą i dokładnie wymieszałam... Sosem  polałam surówkę, delikatnie wymieszałam i posypałam pokrojonymi oliwkami... Surówkę podałam z kaszą jęczmienną i kurczakiem...



poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Tagliatelle z pieczarkami i schabem


Makaron to szybki sposób na pyszny obiad... Tagliatelle można robić na wiele sposobów... Tym razem dodałam do niego  pieczarki i schab... Oczywiście, można użyć innego makaronu i też będzie danie bardzo smaczne...

Składniki:)
20 dkg makaronu Tagliatelle,
25 dkg pieczarek,
20 dkg schabu,
  1 cebula,
  4 ząbki czosnku,
  1 czerwona papryka,
  3 łyżki oleju,
     sól, pieprz,
     zielenina, 

W woku na rozgrzany olej wrzucam pokrojony w kostkę czosnek, cebulę oraz schab... Mięso duszę do miękkości... Po około 15 minutach dodaję sól wg uznania, pieczarki pokrojone w plasterki oraz czerwoną paprykę w małe kawałki... Duszę przez 5 minut aby papryka była chrupiąca... W między czasie gotuję makaron al dente... Ugotowany makaron wkładam do woka, mieszam, na końcu dodaję zieleninę...