środa, 23 sierpnia 2017

Muffinki z cukinią


Cukinia w tym roku wyjątkowo nam obrodziła... Zastanawiamy się czy nie robi nam tego na złość... Korzystam jedynie z młodych cukinii i przerabiam  na różne sposoby... Ostatnio zajadamy się muffinami z cukinią...

Składniki:)

  2    młode cukinie (około 0,5 kg)
  1/3 szklanki cukru,
  2    szklanki mąki tortowej,
  1    mała  łyżeczka sody oczyszczonej,
  1    mała łyżeczka proszku do pieczenia,
  3    jaja,
  1/2 szklanki oleju,
        szczypta soli,
        skórka z jednej cytryny,
        szczypta kardamonu,


Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach... W misce łączę suche składniki: mąkę, cukier, sól, kardamon, sodę, oraz proszek do pieczenia... Do cukinii  dodaję olej, żółtka i powoli  suche składniki... Zesterem (tarka do cytrusów)ścieram  skórkę z wyparzonej cytryny...  Białka ubijam na sztywną pianę... Dokładnie łączę wszystkie składniki... Do formy do muffinów wkładam papilotki i  masę... Piekarnik nagrzewam 160 ° i piekę około 30 minut...  Z tej ilości ciasta wychodzi 16 czasem 18 muffinek... Są pyszne, wilgotne i wspaniale smakują...


poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Pikantna sałatka z ogórka


Sezon ogórkowy ciągle trwa... Zbiory dopisują więc ogórki wykorzystuję na maksa... Spiżarnia pęka  już w szwach... Ciągle wykorzystywane są do obiadu... Tym razem zrobiłam sałatkę...

Składniki:)
  6 niezbyt dużych ogórków,
  4 ziarnka czosnku,
  2 łyżki majonezu,
  3 łyżki pokrojonej bazylii,
  2 łyżki pokrojonego szczypiorku,
 15 prażonych orzechów pistacjowych,
     pół żółtej papryczki chili,
     pół czerwonej papryczki chili,
     pół łyżeczki cukru,
     

Obrane ogórki i  czosnek kroję w drobną kostkę... To samo robię z papryczkami, dodaję cukier, pokrojoną bazylię i szczypiorek... Mieszam  sałatkę i dodaję majonez... Dodaję rozgniecione pistacje... Sałatka gotowa...