niedziela, 27 listopada 2016

Kasza gryczana z z brukselką


Kasza gryczana jest bardzo zdrowa i pożywna... Doskonale rozumiem, że nie wszyscy ją lubią a szkoda... Charakteryzuje się dużą zawartością białka, tłuszczu, witamin B1 i PP... Stanowi źródło żelaza, wapnia, fosforu, miedzi i potasu... Ważne jest też, że poprawia przemianę materii... Kasza gryczana  z brukselką może nie wygląda pięknie ale smakuje wybornie!!!

Składniki:)
  1 woreczek kaszy gryczanej(10 dkg)
30 dkg kapusty brukselki,
  6 suszonych pomidorów,
10 orzeszków pistacjowych,
  3 ząbki czosnku,
  3 łyżki oleju,
     pół czerwonej papryki,
     sól, pieprz, zielona pietruszka,


Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu... Brukselkę gotuję al dente... Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojony czosnek, posiekane orzechy pistacjowe, suszone pomidory i czerwoną paprykę... Krótko to wszystko podsmażam... Dorzucam odcedzoną brukselkę, kaszę gryczaną, doprawiam pieprzem mieszam i podsmażam jakieś 2, 3 minut... Przed wyłożeniem na talerz posypuję zieloną pietruszką... I gotowe i przede wszystkim pyszne....



piątek, 18 listopada 2016

Sałatka z pomidorów z amarantusem


Amarantusa nazywa się są zbożem XXI wieku... Jest jedną z najstarszych roślin uprawianych na świecie... Był ceniony przez Majów i Azteków... Jest źródłem białka, witamin z grupy B, składników mineralnych: fosforu, żelaza, cynku, magnezu, potasu, wapnia... Można go stosować: na surowo, sparzony, gotowany... Taką sałatkę jemy od poniedziałku do piątku na kolację a w sobotę
i niedzielę na śniadanie.

Składniki:)
    2 duże pomidory,
    1 łyżka amarantusa,
 1/2 cebuli,
 1/2 kiszonego ogórka,
 1/2 granatu,
    2 ząbki czosnku,
       kilka rzodkiewek,
       garść oliwek,
       zielona sałata,
       sól, pieprz,
       oliwa E.V.


Pomidory, cebulę, rzodkiewkę, ogórka, czosnek kroję w cienkie plasterki i układam na talerzu... Posypuje połówkami oliwek i porwaną zieloną sałatą... Sałatkę skrapiam oliwą i doprawiam sola i pieprzem... Na koniec sałatkę posypuje ziarnami amarantusa... Gotowe... Zdrowe... Można spożywać..


poniedziałek, 14 listopada 2016

Placki ziemniaczane z żółtym serem


Jesień jest świetną porą na robienie placów ziemniaczanych... Kilka dni temu zrobiłam na obiad placki  z żółtym serem... Robimy je dosyć często bo są nie tylko bardzo smaczne ale szybkie w wykonaniu...

Składniki:)

  1 kg ziemniaków,
  2 jaja,
  1 cebula,
  4 ząbki czosnku,
  2 łyżki mąki pszennej,
  1 łyżka mąki ziemniaczanej,
15 dkg żółtego sera,
     olej do smażenia,
     sól, pieprz,


Obrane, umyte ziemniaki ścieram na drobnej tarce... Dodaję drobno pokrojoną cebulę i czosnek, wbijam jaja, dodaję mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól pieprz wg uznania... Wszystkie składniki dobrze wymieszam aby się połączyły... Ser kroję w pasemka około 1 cm... Na patelni rozgrzewam olej... Smażę niewielkie placuszki... Kiedy placek jest usmażony z jednej odwracam na druga stronę i na upieczoną układam ser pokrojony w pasemka i przykrywam je surowym ciastem... Spód placków jest już upieczony, więc odwracam  surową wierzchem... Placki podaję z pomidorem... W takim wydaniu są też bardzo pyszne...


sobota, 12 listopada 2016

Gulasz szegedyński


Gulasz szegedyński to pyszna potrawa węgierska bardzo zbliżona do naszego bigosu... To danie jest świetne na chłodne,  jesienne i zimowe dni... Można go przygotować dzień wcześniej a wtedy jest jeszcze lepszy... Do jego przygotowania potrzebna jest kapusta kiszona i wieprzowina...

Składniki:)
Gulasz z łopatki wieprzowej:
 0,6  kg łopatki wieprzowej,
    2 duże cebule lub 4 średnie,
    3 ząbki czosnku,
    2 łyżki oleju,
       papryka słodka,
       sól, pieprz,
       liść laurowy, 3 ziarnka angielskiego ziela,

Kapusta kiszona:
    1 słoik kapusty (około 70 dkg)
    1 surowy, obrany ziemniak,
    2 cebule, 
    1 ząbek czosnku,
    3 łyżki oleju,,
       szczypta cukru,
       sól, pieprz, ostra papryka,
 

Gulasz z łopatki wieprzowej
dwie duże cebule oraz czosnek kroję w  kostkę i podsmażam na 2 łyżkach oleju... Łopatkę  kroję w małe kawałeczki, obtaczam w mące i dodaję do podsmażonej cebuli... Dodaję słodką paprykę, angielskie ziele, liść laurowy... Wszystko dokładnie mieszam aby się nie przypaliło jedynie ładnie przyrumieniło... Doprawiam solą i pieprzem...  W przypadku odparowania sosu podlewam 1 szklanką wody... Smażę około 40 minut... 

W międzyczasie kroję drobno  KAPUSTA KISZONA. . Jest przepyszna, kiszona w słoikach z przyprawami i marchewką... Wrzucam do garnka na gotującą wodę... Gotuję około 15 minut... W tym czasie kroję drobno pozostałe cebule i przysmażam na 3 łyżkach oleju... Rumienię uważam aby się nie przypaliła... Odcedzam kapustę jednak płyn pozostawiam, może być potrzebny do uzupełnienia potrawy... Do kapusty dodaję czosnek, przesmażoną cebulkę, szczyptę cukru... Do kapusty ścieram surowego ziemniaka... Kapusta zagęszcza się... Dodaję mięso z sosem... Gotuję około 15 minut... Jeżeli potrawa jest mało kwaśna dolewam sok z odcedzonej kapusty... Tak aby potrawa nie przybrała formę zupy... Doprawiam ostrą papryką... Danie gotowe...


wtorek, 8 listopada 2016

Żurek z kiełbasą z odsmażonymi ziemniakami...


Żurek to przepyszna zupa przygotowana na żytnim zakwasie... Na żytnim zdrowym zakwasie... Potrawa bardzo łatwa w wykonaniu... Gotowana nie tylko od święta, na wielkanocne śniadanie... U mnie jej wtedy nie ma... Żurek gotuję bardzo często i w moim domu to już od dawna tradycyjna zupa... Tym razem: Żurek z kiełbasą
  z odsmażonymi ziemniakami...


Składniki:)

     2  litry wody,
     4  wędzone kiełbaski (około 40 dkg),
  0,3  litra zakwasu na żurek,
     1 marchewka,
     1 cebula,
     1 pietruszka,
     3 łyżki oleju,
        kawałek selera,
        sól, pieprz,
        zielony koperek,
        ziemniaki,


 Do  garnka  wlewam  około  2  litrów  wody  i  gotuję  bulion  warzywny  dodając:  marchewkę,  cebulę,  pietruszkę...  Po  ich  ugotowaniu,  wyciągam  je...  W  międzyczasie  kroję  kiełbasę  w  plasterki...  Podsmażam  na  teflonowej  patelni  bez  dodatku  tłuszczu...  Po  przesmażeniu  wrzucam  ją  do  wywaru  warzywnego,  wlewam   ZAKWAS   Gotuję 15 minut... Doprawiam solą i pieprzem... Na końcu dodaję pokrojony zielony koperek...  Dzień wcześniej gotuję  ziemniaki według swoich  potrzeb... Przechowuję w lodówce aby były zimne... Kiedy żurek gotuje się, na patelni rozgrzewam olej... Ziemniaki kroję w plastry i ostrożnie układam na patelni...Smażę na dużym ogniu... Kiedy zaczynają się złocić, odwracam na drugą stronę... Usmażone wykładam na talerz i posypuje koperkiem... To danie jest bardzo proste,  bardzo smaczne i jest smakiem z dzieciństwa...

ŻUREK Z PIECZARKAMI, WIEPRZOWINĄ I KIEŁBASĄ


piątek, 4 listopada 2016

Pstrąg smażony ze świeżymi ziołami


Pstrąg pieczony ze świeżymi ziołami jest łatwy w przygotowaniu
i  prawdopodobnie  bardzo  smaczny...  Niemal  w  każdy  piątek   przyrządzam go na różne sposoby... Jest:  z ziołami, migdałami, ze świeżą czerwoną  papryką lub zieloną pietruszką... Pieczony pstrąg prawdopodobnie  jest  przepyszny...  Eryk  uważa, że jest to jedna  z  najsmaczniejszych  i jego  ulubionych  ryb...


Składniki:)

   2 średniej wielkości świeże pstrągi,
   2 ząbki czosnku,
   2 łyżka masła,
   3 łyżki oleju,
      kawałeczek suszonej papryczki chili,
      świeży tymianek, szałwia i rozmaryn, zielona pietruszka,
      mąka do obtoczenia ryb, sól, pieprz,
   

Pstrągi myję... Obcinam łebki i płetwy... Ryby osuszam w ręczniku papierowym...  Masło (1 łyżka) łączę z  drobno pokrojoną pietruszką, czosnkiem przepuszczonym przez praskę oraz solą (pół łyżeczki) i urabiam... Taką masą smaruję wnętrze ryby... Dodatkowo wkładam po gałązce; tymianku, szałwii oraz rozmarynu.... Na patelni rozgrzewam olej... Staram się aby był średnio gorący... Smażę z każdej strony po 10 minut... Przed końcem  smażenia, na pstrągi dodaję resztę masła... Przed podaniem na talerz, wyciągam z wnętrza gałązki ziół.... Gorącą rybę wykładam na pierzynkę ze świeżych... Do pstrąga są gotowane w łupinach ale później obrane ziemniaki oraz surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem... Na wierzch ziemniaków Erykowi dodaję kawałeczek masła...