środa, 19 sierpnia 2020

Sałata zielona z bobem, kurkami


Oboje bardzo lubimy warzywa i jemy je niemal codziennie... Lato i jesień to czas, kiedy warzywa są najsmaczniejsze... W piątek na obiad przygotowałam sałatę zieloną z bobem, kurkami, pomidorami, zielonym ogórkiem, ziemniakami...
Składniki:)
15 dkg kurek,
  5 średnich ziemniaków ugotowane w łupinach,
  2 pomidory,
  1 nieduży ogórek gruntowy,
  1 szklanka bobu,
  1 mała biała cebula,
  6 liści sałaty,
  2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  2 łyżki pokrojonej bazylii,
  1 łyżka masła,
  2 łyżki prażonego słonecznika,
     pół żółtej papryki,
     sól, pieprz do smaku,
     sos winegret,
    

Wieczorem poprzedniego dnia ugotowałam w łupinach ziemniaki i bób... Jeszcze ciepłe obrałam... W piątek, w czasie gotowania obiadu,  usmażyłam na maśle kurki.. Do salaterki włożyłam porwaną zieloną sałatę, ziemniaki pokrojone w plasterki, cebulę, paprykę, ogórek, obrany bób, wystudzone kurki, pokrojone na kawałki pomidory, posiekaną bazylię, szczypior... Sałatę polałam sosem winegret, wymieszałam i posypałam prażonym słonecznikiem... Sałatę podałam z fasolką szparagową i smażonym dorszem...


niedziela, 16 sierpnia 2020

Knedle z borówką amerykańską

Bardzo lubimy knedle i często goszczą na naszym stole... Robię je tradycyjnie z "węgierkami", truskawkami, czereśniami, morelami, jagodą kamczacką i borówką amerykańską... Robi się je bardzo szybko ponieważ przepis jest bardzo prosty...
Składniki:)
800 dkg ziemniaków,
  20 dkg borówki amerykańskiej,
     2 jaja,
     4 łyżki mąki ziemniaczanej,
     4 łyżki mąki pszennej,
        cukier, sól, cynamon, masło,
 


Ziemniaki ugotować... Odcedzić... Jeszcze gorące utłuc tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę, dodać dwa rodzaje mąki... Dodać jajka i dobrze wymieszać łyżką... Gdy ciasto klei się  do rąk należy dodać mąki pszennej... Z gotowego ciasta robię wałek, który kroje na kawałki około 4 - 5 cm... Kawałek ciasta rozpłaszczam placuszek na którym umieszczam po 6 - 7 borówek amerykańskich i troszeczkę cukru... Placuszek sklejam i robię z ciasta kulkę... Kulki wrzucam do osolonej, gotującej się  wody... Gdy wypłyną, knedle gotuję około 5 minut... Ugotowane wyjmuje łyżką cedzakową... Polewam roztopionym masłem, posypuję cukrem, cynamonem  i borówkami...