Kiedy trwa sezon na szparagi to przyrządzamy je cztery a czasem pięć razy w tygodniu... Jemy je więc na okrągło by się nimi rozkoszować... A ponieważ sezon jest bardzo krótki a pomysłów jest wiele to nigdy się nam nie znudzą... Tym razem zrobiłam zielone szparagi z szynką szwarcwaldzką...
Składniki:
0,5 kg zielonych szparagów,
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej,
1 łyżka oleju,
3 łyżki startego sera Grana Padano,
2 łyżki białego wina,
Pęczek obranych szparagów ułożyłam w naczyniu do zapiekania. Podlałam łyżką oleju i winem... Przykryłam 4 plastrami szynki.
Podałam z zapieczonymi nowymi ziemniakami i filetem z kurczaka.Składniki:)
2 filety z kurczaka,
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej,
1 czerwona papryka,
4 nowe ziemniaki,
1 łyżka oleju,
2 ząbki czosnku,
koperek, gałązki rozmarynu,
Do drugiego żaroodpornego naczynia dałam 1 łyżkę oleju... Umyte filety, pokroiłam wzdłuż na cztery części... Zawinęłam każdy filet w jeden płat szynki... Ziemniaki obrałam i pokroiłam na połówki... Dodałam czosnek, rozmaryn... Nie dodaję soli ponieważ szynka jest mocno słona... Naczynie z filetem i ziemniakami włożyłam do nagrzanego piekarnika 180 st.C (góra dół) na około 15 minut. Po tym czasie dołożyłam naczynie ze szparagami. Do naczynia z filetem włożyłam pokrojoną czerwoną paprykę... Oba naczynia piekły się przez 20 minut... Upieczone szparagi posypałam utartym serem. Nie zapiekałam... Danie podałam z zieloną sałatą i rzodkiewką... Ziemniaki posypałam koperkiem... To wyśmienite jedzonko...