czwartek, 14 maja 2015

Szparagi z szynką szwarcwaldzką



Kiedy trwa sezon na szparagi to przyrządzamy je cztery a czasem pięć razy w tygodniu... Jemy je więc na okrągło by się nimi rozkoszować... A ponieważ sezon jest bardzo krótki a pomysłów jest wiele to nigdy się nam nie znudzą... Tym razem zrobiłam zielone szparagi z szynką szwarcwaldzką...





Składniki:
0,5 kg zielonych szparagów,
   4 plastry szynki szwarcwaldzkiej,
   1 łyżka oleju,
   3 łyżki  startego sera Grana Padano,
   2 łyżki białego wina,

Pęczek obranych szparagów ułożyłam w naczyniu do zapiekania. Podlałam łyżką oleju i winem... Przykryłam 4 plastrami szynki.
Podałam z zapieczonymi nowymi ziemniakami i filetem z kurczaka.


Składniki:)
2 filety z kurczaka,
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej,
1 czerwona papryka,
4 nowe ziemniaki,
1 łyżka oleju,
2 ząbki czosnku,
 koperek, gałązki rozmarynu,


Do drugiego żaroodpornego naczynia dałam 1 łyżkę oleju... Umyte filety, pokroiłam wzdłuż na cztery części...  Zawinęłam każdy filet w jeden płat szynki... Ziemniaki obrałam i pokroiłam na połówki... Dodałam czosnek, rozmaryn... Nie dodaję soli ponieważ szynka jest mocno słona... Naczynie z filetem i ziemniakami włożyłam do nagrzanego piekarnika 180 st.C (góra dół) na około 15 minut. Po tym czasie dołożyłam naczynie ze szparagami. Do naczynia z filetem włożyłam pokrojoną czerwoną paprykę... Oba naczynia piekły się przez 20 minut... Upieczone szparagi posypałam utartym serem. Nie zapiekałam... Danie podałam z zieloną sałatą i rzodkiewką... Ziemniaki posypałam koperkiem... To wyśmienite  jedzonko...


czwartek, 7 maja 2015

Sezon na szparagi




Nie mogliśmy doczekać się kiedy pojawią się szparagi... Szmat czasu... Aż 10 miesięcy czekaliśmy... W poniedziałek kupiłam pierwszą porcję... Zrobiłam ją po prostu z bułką tartą... To był obiad na szybko ale jak smakował? Prawdziwa poezja...


Składniki:)
0,5 kg szparagów,
      sól, cukier,
    1 łyżka bułki tartej,
    3 łyżki  oleju, 


Szparagi obrałam do 3/4 wysokości... Odłamałam ich zdrewniałe końce.... W szerokim rondlu zagotowałam wodę... Dodałam sól i cukier... Szparagi gotowałam około 10 minut... Potem wyjęłam je z rondla... Ułożyłam na  talerzu... Polałam przesmażoną bułką tartą... Podałam je z duszonymi podudziami z kurczaka, ryżem, zieloną sałatą, rzodkiewkami, zielonym ogórkiem i pomidorami...