środa, 27 marca 2019

Zupa gulaszowa z makaronem


Zupa gulaszowa to świetne danie jednogarnkowe... Jest sycąca, pikantna i gęsta... Taka zupa jest dobra na chłodniejsze dni... Tym razem zamiast ziemniaków dodałam do niej makaron, mini kokardki farfalline...

Składniki:)
300 g wieprzowej łopatki,
400 g pieczarek,
 0,5 litra gęstego soku pomidorowego,
    1 cebula,
    1 duża czerwona papryka,
    1 marchew,
    1 pietruszka,
    3 ząbki czosnku,
    1 liść laurowy,
    5 ziaren ziela angielskiego,
    1 łyżeczka słodkiej papryki,
    1 l bulionu warzywnego ( może być woda)
    2 garście makaronu,
       kawałeczek papryczki chili (2 cm),
    2 łyżki oleju,
       sól, pieprz wg uznania,
       świeża bazylia,

* Zupa gulaszowa z pieczarkami *

* Zupa gulaszowa *


W garnku rozgrzałam olej, dodałam pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz mięso... po kilku minutach dodałam pokrojoną w plasterki pietruszkę, marchew oraz pieczarki... Dodałam również angielskie ziele, liść laurowy oraz słodką paprykę w proszku... Gdy mięso i dodatki podsmażyły się dodałam bulion oraz domowy, gęsty sok  pomidorowy... Gdy mięso było miękkie, dołożyłam pokrojoną czerwoną paprykę i chili... Zupę gotowałam około 40 minut, doprawiłam solą, pieprzem do smaku... Makaron ugotowałam osobno i dodałam go do zupy... 





niedziela, 24 marca 2019

Kotlety z ciecierzycy


W piątek na obiad zrobiłam kotlety z ciecierzycy... W tym dniu nigdy nie jemy wędlin ani mięsa... Takie kotlety są pyszne, bardzo proste w wykonaniu i ich skład wchodzi kilka ziół... Tym razem poszłam na łatwiznę i użyłam  do ich przygotowania gotowaną ciecierzycę Bio... Okazała się bardzo  smaczna i od tej pory będę ją kupowała...
Składniki:)
400 g ciecierzycy (puszka),
    1 duża cebula,
    1 łyżka oleju,
    3 ząbki czosnku,
    1 jajo,
    2 łyżki bułki tartej,
    1 łyżeczka mielonej kolendry,
    1 łyżeczka mielonego kminku 
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
    1 łyżka posiekanego szczypioru z cebuli,
      (kuminu nie używam, ponieważ nie lubię jego zapachu)
 1/3  łyżeczki pieprzu Cayenne,
        szczypta kardamonu, kurkumy, cynamonu,

        bułka tarta do obtoczenia
        i olej do smażenia,

       0 - soli ponieważ ciecierzyca jest solona
   

Ciecierzycę odcedziłam na sicie, przełożyłam do miski i rozgniotłam  widelcem... Cebulę pokroiłam w drobną kostkę i przesmażyłam na oleju (1 łyżka), przestudzona dodałam do ciecierzycy.... Czosnek przecisnęłam przez praskę... Dodałam jajo i pozostałe składniki... Masę dokładnie wymieszałam... Nabierałam po łyżce masy i formowałam kotlety, obtaczałam w bułce tartej... Smażyłam na rozgrzanym oleju... Z tych składników wyszło 6 sztuk... Podałam z gotowanym kalafiorem i dorszem atlantyckim... Po jednym kotlecie zjedliśmy na kolację... Na zimo też wspaniale smakują...



czwartek, 21 marca 2019

Mintaj w zalewie octowej


Może to trochę dziwne ale w każdą sobotę i niedzielę w moim domu najczęściej mamy coś z ryb... Jest: halibut wędzony, śledzie w różnych postaciach, sałatki z tuńczykiem, ze śledziem, ryba po grecku, łosoś (dla siebie wybieram coś innego), ryby w zalewie octowej... Tym razem zrobiłam mintaja w zalewie octowej... 
Składniki:)
1 kg filetu z mintaja,
1 łyżka ziół prowansalskich,
1 łyżeczka suszonego  czosnku,
2 jaja,
   sól, bułka tarta, olej do smażenia,

Zalewa octowa:)
200 ml octu winnego,
    4 szklanki wody,
    1 płaska łyżka  cukru trzcinowego,
    3 liście laurowe,
    1 łyżeczka korzenia lubczyku,
    6 ziaren ziela angielskiego,
       gałązka rozmarynu,
       sól do smaku,


Rybę kroję na kawałki... Roztrzepuję jaja, dodaję sól, zioła, czosnek i całość mieszam... Każdą porcję ryby maczam w jajkach i obtaczam w bułce tartej. Na dobrze rozgrzanym oleju smażę mintaja na złoty kolor... Odsączam z tłuszczu na ręczniku papierowym...

Do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję sól, angielskie ziele, gałązkę rozmarynu i liście laurowe...  Gotuję zalewę... W rondelku robię karmel z cukru trzcinowego... Cały czas mieszając przypalam cukier dosyć mocno  odstawiam rondelek i wtedy dodaję suszony korzeń lubczyku... Bardzo ostrożnie wlewam około szklanki zalewy octowej aby rozpuścił się karmel... Do zalewy stosuję lubczyk ponieważ smakiem bardzo przypomina przyprawy typu Maggi, tych nie stosuję w kuchni ponieważ zawierają spore ilości chemii...  Usmażone (zimne) ryby zalewam zimną zalewą... Na drugi dzień jest gotowa do spożycia...