Makrela wędzona to ryba, która dosyć często wykorzystywana jest w mojej kuchni do kanapek, sałatek i past... To jedyna ryba wędzona jaką jem... Makrela jest bogata w kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega 3, w składniki mineralne... Szczególnie ceniona ze względu na wysoką zawartość selenu... Tym razem zrobiłam sałatkę z dodatkiem ryżu...
Składniki:)
1 makrela wędzona,
2 jajka ugotowane na twardo,
2 ogórki kiszone,
1 szklanka ugotowanego ryżu,
1 łyżka majonezu,
2 szalotki,
2 ząbki czosnku,
ćwiartka papryki konserwowej,
pieprz,
Makrelę obraną ze skóry, ości i podzieliłam na małe kawałeczki i włożyłam do salaterki... Dołożyłam szklankę ryżu, który został z obiadu... Pokroiłam w drobna kostkę: jaja ugotowane na twardo, cebulkę szalotkę, ogórki kiszone, czosnek oraz paprykę konserwową... Wszystkie składniki połączyłam z sobą, dodałam majonez, doprawiłam pieprzem i dobrze wymieszałam... Włożyłam do lodówki na godzinę aby smaki się przegryzły...