sobota, 18 marca 2023

Pieczarki w panierce z kokosem

 

Pieczarki panierowane w bułce tartej są doskonałym samodzielnym daniem obiadowym lub dodatkiem do obiadu albo do kolacji... Pieczarki są pyszne na ciepło, ale na zimno też są  dobre... Tym razem do bułki tartej dołożyłam ziaren sezamu... Takie pieczarki okazały się doskonałe...

Składniki:)

10 pieczarek,

  1 łyżka ziaren sezamu,

  1 jajko,

  1 łyżeczka granulowanego czosnku,

  1 łyżeczka ziół prowansalskich,

    pół łyżeczki soli,

   bułka tarta,

   olej do smażenia,


Pieczarki oczyściłam... Jajko roztrzepałam, dodałam sól, zioła i czosnek... Bułkę tartą połączyłam z sezamem... Na patelni rozgrzałam olej... Pieczarki obtaczałam w jajku a potem w bułce tartej... Smażyłam na rumiano z każdej strony... Odsączałam z tłuszczu na ręczniku papierowym... Pieczarki, które zostały z obiadu były świetnym dodatkiem do kolacji...

poniedziałek, 13 marca 2023

Makaron penne z cukinią

 

Makaron  z cukinią to jedno z dań, które można praktycznie przyrządzać przez cały rok ze względu na dostępność tego warzywa... I chociaż cukinia jest owocem ja ją traktuję jako warzywo... To danie jest proste i szybkie do zrobienia... Obiad jest tani, pyszny i pożywny...

Składniki:)

250 g makaronu penne,

    1 cebula,

    3 ząbki czosnku,

    3 łyżki oliwy z oliwek,

    1 cukinia,

       kilka pomidorków koktajlowych,

       garść roszponki,

       parmezan,

       sól, pieprz,

Makaron gotuję w osolonej wodzie... Gdy jest al dente, odcedzam... W naczyniu rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek... Gdy już są zeszklone, wrzucam cukinię pokrojoną w słupki i pokrojone pomidorki... Przesmażam dosłownie 2 minuty i dodaję makaron, doprawiam pieprzem i solą, dorzucam rukolę i dokładnie mieszam... Makaron wykładam na talerze i posypuję go parmezanem...


sobota, 11 marca 2023

Śledzie z ziołami prowansalskimi

 

Uwielbiamy śledzie pod każdą postacią i zawsze mamy w lodówce żelazny zapas... Tym razem zrobiłam z   ziołami prowansalskimi... Wyszły fantastyczne i nabrały fajnego posmaku...

Składniki:)

  5 płatów śledziowych ala matias,

  3 ząbki czosnku,

  2 łyżeczki  ziół prowansalskich,

  1 łyżeczka zmielonej kolendry,

  1 łyżeczka zmielonego, kolorowego pieprzu,

  3 łyżki octu winnego,

     olej do zalania śledzi,


Śledzie zalałam zimną wodą z dodatkiem octu winnego, minimum na 2 godziny... Wymoczone śledzie osuszyłam ręcznikiem papierowym i pokroiłam je na kawałki... W słoiku ułożyłam warstwę i przesypałam ją mieszanką z ziół, pieprzu i kolendry i tak postępować z każdą warstwą... Czosnek przecisnęłam przez praskę i wymieszałam z olejem... Takim sosem zalałam śledzie i odstawiłam do lodówki na 24 godziny, aby smaki się przegryzły... Śledzie podałam z marynowaną papryką i pieczarkami... Nam bardzo smakowały...

* Śledzie korzenne z dodatkiem czerwonej papryki *

* Śledzie z cebulką i żurawiną * 

* Śledzie korzenne *

* Śledzie po kaszubsku * 

* Śledzie z cebulką *

* Śledzie z sherry i wiśniówką * 

* Śledzie z olejem z cebulą *

* Śledzie z ogórkiem konserwowym * 

* Śledzie marynowane z czerwoną cebulą *

piątek, 3 marca 2023

Sałatka z makreli wędzonej z ryżem

 

Makrela wędzona to ryba, która dosyć często wykorzystywana jest w mojej kuchni do kanapek, sałatek i  past... To jedyna ryba wędzona jaką jem... Makrela jest bogata w kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega 3,  w składniki mineralne... Szczególnie ceniona ze względu na wysoką zawartość selenu... Tym razem zrobiłam sałatkę z dodatkiem ryżu...

Składniki:)

  1 makrela wędzona,

   2 jajka ugotowane na twardo,

  2 ogórki kiszone,

  1  szklanka ugotowanego ryżu,

  1 łyżka majonezu,

  2 szalotki,

  2 ząbki czosnku,

    ćwiartka papryki konserwowej,

    pieprz,


 Makrelę obraną ze skóry, ości i podzieliłam na małe kawałeczki i włożyłam do salaterki... Dołożyłam szklankę ryżu, który został z obiadu... Pokroiłam w drobna kostkę: jaja ugotowane na twardo, cebulkę szalotkę, ogórki kiszone, czosnek oraz paprykę konserwową... Wszystkie składniki połączyłam z sobą, dodałam majonez, doprawiłam pieprzem i dobrze  wymieszałam... Włożyłam do lodówki na godzinę aby smaki się przegryzły...