Od kilku lat w warzywniku sadzę fioletowe ziemniaki... Nie jest to jakaś zawrotna ilość ale po ukopaniu jest ich około 10 kg... Nie różnią się smakiem od zwykłych, ale prawdopodobnie zwierają dużo więcej cennych dla zdrowia składników odżywczych... Dobroczynne właściwości zawdzięczają antocyjanom, naturalnemu barwnikowi, nadającemu ziemniakom kolor fioletowy... Fioletowy ziemniak ma pikantny, orzechowy smak... Najczęściej przygotowuję z nich sałatki do obiadu...
Składniki:)
60 dkg ziemniaków fioletowych,
10 pomidorków koktajlowych,
1 duży żółty pomidor,
10 oliwek,
5 liści zielonej sałaty,
1 cebula czerwona,
3 ząbki czosnku,
1 ogórek gruntowy,
garść zielonej fasolki szparagowej,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki octu balsamicznego,
1 łyżeczka cukru brązowego,
sol, pieprz,