Kończy
się kwiecień, kupuję jeszcze nowalijek... Wykorzystuję swoje zapasy i
to co jest w warzywniku: szczypiorek, czosnek niedźwiedzi, zielona
pietruszka, szpinak... Tym razem jako dodatek do drugiego dania zrobiłam
sałatkę z buraków, grilowanej papryki, zielonych oliwek... Połączenie
buraków i grilowanej papryki i oliwek wydaje się zaskakujące, trochę
dziwne... Jednak przy pierwszym kęsie wątpliwości znikają, i sałatka
okazuje się przepyszna...
Składniki:)
4 ugotowane buraki,
1 cebula,
5 suszonych pomidorów w oleju,
3 łyżki grilowanej papryki w oleju,
1 łyżka kaparów,
10 dużych zielonych oliwek,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka oleju z pomidorów suszonych,
cukier brązowy, otarta skórka z cytryny,
kawałek chrzanu,
sól, pieprz do smaku,
szczypiorek, zielona pietruszka,
Obrane buraki i chrzan starłam na tarce o dużych oczkach... Cebulę pokroiłam w piórka, oliwki na cztery części, dodałam pokrojone suszone pomidory, grilowaną paprykę, kapary... Doprawiłam cukrem, sokiem z cytryny, solą pieprzem, dodałam olej, pokrojony szczypiorek oraz zieloną pietruszkę... Delikatnie wymieszałam... Sałatkę z buraków podałam roladkami z kurczaka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym i ryżem...