poniedziałek, 16 marca 2020

Śledzie po kaszubsku


Bardzo lubimy śledzie i często je kupujemy w sklepie rybnym... Są to najczęściej śledzie a'la matjas... Tym razem zrobiłam śledzie po kaszubsku, jedne z naszych ulubionych... Są pyszne, nadają się na imprezę lub spotkanie rodzinne...
Składniki:)
   5 filetów a'la matjas, 
   1 marchew, 
   2 cebule,
   2 ogórki kiszone,
   1 łyżka żurawiny,
   6 śliwek  suszonych,
   2 łyżki koncentratu pomidorowego,
   1 łyżeczka słodkiej papryki,
   3 łyżki oleju,
   1 łyżka octu winnego,

Marynata:)
300 ml wody,
100 ml octu 10%,
    2 łyżki cukru,
    2 liście laurowe,
    5 ziaren angielskiego ziela, 


Śledzie zalewam zimna wodą i moczę przez 3 godziny... W tym czasie gotuję marynatę i studzę... Wymoczone śledzie zalewą marynata na całą noc... Na drugi dzień kroję cebulę w piórka i przesmażam na oleju, dodaję marchew startą na tarle o dużych oczkach, koncentrat pomidorowy, ogórki  kiszone pokrojone w dużą kostkę, śliwki w paseczki i żurawinę... Duszę około 5 minut i  na końcu dodaję łyżkę octu winnego... Wymoczone i osuszone śledzie kroję na małe kawałki układam w słoju na przemian z przesmażoną ostudzoną cebulą... Śledzie do lodówki na kilka godzin...






1 komentarz: