Pizza podbiła nasze serca... Często ją przygotowujemy... Tym razem postanowiłam przygotować małe pizze tzw. pizzette. Zrobiłam dwa rodzaje... Jedne z szynką drugie ze szpinakiem...
Składniki:
1/2 kg mąki,
2 g drożdży,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru,
3 łyżki oleju kujawskiego,
250 ml letniej wody,
Dodatki:
2 garście świeżego szpinaku,
2 łyżki oleju kujawskiego,
szczypta soli,
2 ząbki drobno pokrojonego czosnku,
2 plastry szynki,
starty ser mozzarella,
Drożdże rozrobić w 1/2 szklance wody... Dodać cukier i 3 łyżki mąki... Kiedy urosną należy wlać je do mąki dodać resztę wody i oliwę... Zarobić ciasto... Wyrobić aby było gładkie i elastyczne... Z ciasta zrobiłam rulon, który pokroiłam tym razem na 15 cienkich 2 cm odcinków... Rozwałkowałam je... Pozostawiłam aby podrosły... Każdy placuszek posypałam tartą mozzarellą... Miałam tylko troszeczkę szynki. Wystarczyło na 4 małe pizze... Na 1 łyżce zblanszowałam 2 garście świeżego szpinaku. Dodałam 2 ząbki drobno pokrojonego czosnku. Na resztę mini pizz rozłożyłam blanszowany szpinak...
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 st.C przez około 15 - 20 min. Takie mini pizze to prawdziwa rozkosz podniebienia... Uwielbiamy je.
mniam, mniam. Wydrukowałam Twój przepis na małe pizze i szarlotkę na cieście francuskimi w weekend piekę!!!
OdpowiedzUsuń